Color Line kan ikke nekte ansatte å bruke hijab

Likestillings- og diskrimineringsombudet sier de må avveie arbeidsgivers ønske om å fremstå verdinøytralt, opp mot enkeltpersoners rett til å utøve sin religion. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB scanpix
Likestillings- og diskrimineringsombudet sier de må avveie arbeidsgivers ønske om å fremstå verdinøytralt, opp mot enkeltpersoners rett til å utøve sin religion. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diskrimineringsnemnda mener Color Line brøt loven da en 29 år gammel kvinne ansatt i rederiet mistet jobben etter at hun begynte bruke hijab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I vinter hevdet en kvinnen at hun mistet jobben på Kiel-fergen fordi hun begynte å bruke hijab på jobb.

Dette bekreftes i et lydopptak av en samtale mellom kvinnen og hennes tidligere sjef, som NRK har lyttet til. Det kommer det tydelig fram at kvinnen kunne jobbet videre i Color Line hvis det ikke hadde vært for hijaben.

– Hvis jeg, med hijab, hadde søkt en jobb hos Color Line, hadde jeg ikke fått jobben. Det er i strid med loven, sier 29-åringen.

Den 29 år gamle kvinnen klaget Color Line inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, som ga henne rett. I vedtaket fra Diskrimineringsnemnda heter det at Color Lines praktisering av uniformsreglementet er i strid med forbudet mot diskriminering på grunn av religion.

Aktuelt: Ap ut mot «snevert og parodisk» burka-forbud

Ferjeselskapet har hele tiden hevdet at hijab er et privat plagg, som ikke er tillatt til deres uniformer, men Color Line skriver nå i en tekstmelding at de tar nemndas avgjørelse til etterretning og vil ta avgjørelsen inn i uniformsreglementet, som er under revisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagdirektør Margrethe Søbstad hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) sier det er rom for bruk av hijab på arbeidsplassen.

– Vi må avveie arbeidsgivers ønske om å fremstå verdinøytralt, opp mot enkeltpersoners rett til å utøve sin religion, sier hun.

Vedtak fra Diskrimineringsnemnda er juridisk bindende.

Aktuelt: Folketinget vedtok tildekkingsforbud