Flere jernbaneulykker så langt i år

I årets fire første måneder var det flere jernbaneulykker enn i samme periode i fjor. Samtidig var det også flere sammenstøt og avsporinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens jernbanetilsyn rapporterer om åtte jernbaneulykker i perioden, en økning fra seks fra tilsvarende periode i 2017. Én passasjer omkom i forbindelse med jernbaneulykkene mellom januar og april, mens to døde i en trafikkulykke der et tog var involvert, ifølge tilsynet.

I perioden januar-april var det 115 sammenstøt mellom tog i trafikk og gjenstand. I løpet av de siste fire årene har antallet sammenstøt for den aktuelle perioden ikke oversteget 100.

«Sammenstøtene har sammenheng med nedbør: trær som har falt ned, istapper som har løsnet, snøras på toglinjen som toget kjører gjennom, eller at toget blir stående fast i store snømengder», skriver Statens jernbanetilsyn om årsakene til sammenstøtene.

Fire av disse ble kategorisert som jernbaneulykker.

Samtidig var det 43 avsporinger på jernbanen. I løpet av tilsvarende periode i fjor var det 26 avsporinger, ifølge Statens jernbanetilsyn. Tilsynet skriver at 31 av de 43 avsporingene skjedde utenfor ordinær trafikk, og inne på stasjonsområder og sidespor.

«Om lag halvparten av avsporingene skyldes den snørike vinteren, med is som har bygd seg opp og snø som har pakket seg hardt sammen», skriver Statens jernbanetilsyn, som oppgir at ingen ble skadd under avsporinger i årets fire første måneder.