Uvisst når oslofolk kan bade etter oljeutslipp

Se opptak av pressemøte om oljeutslippet i Oslofjorden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet anslår at 35.000 liter fyringsolje allerede er samlet opp fra Alnaelva og Oslofjorden. Det er usikkert når folk kan bade i deler av fjorden igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i Alnaelva og videre mot fjorden i Oslo. Lekkasjen skjedde i forbindelse tømming av fyringsoljetanker på Sporveiens anlegg i Vårveien 55 på Ryen. Derfra rant det gjennom et avløpsrør ned i Alnaelva og videre ut i fjorden.

– Det er kanskje snakk om 35.000 liter med olje som vi har fått opp så langt. Oljen vil ligge på fjorden som en tynn film, også kalt blueshine, som er vanskelig å gjøre noe særlig med. Det varme været vil sørge for at det fordamper forholdsvis raskt, sier brannsjef i Jon Myroldhaug på en pressekonferanse ved utløpet av Alnaelva ved 14-tiden torsdag ettermiddag.

Anslaget fra brannsjefen står i sterkt kontrast til Sporveiens eget anslag. Tidligere på torsdag uttalte kommunikasjonssjef i Cato Asperud at det i følge deres beregninger kun var snakk om 20.000 liter totalt som hadde lekket fra anlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En forferdelig situasjon

Brannsjefen sier de kommer til å holde på med sugebiler og oppsamling av olje en stund framover, og er godt forberedt på arbeidet, også om det skulle bli regn.

Oslo kommune besluttet torsdag morgen å stenge Sørenga sjøbad og fraråder bading der. Bading frarådes også ved Hovedøya, Bleikøya og Tjuvholmen.

– Det som har skjedd er svært alvorlig, og dette er en forferdelig situasjon. Nå er det aller viktigste at vi får ryddet opp og at vi finner ut hva som har skjedd slik at vi kan sørge for at slike ting ikke skjer igjen, sier byråd Lan Marie Nguyen Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Sørenga stengt for bading

– Vi er lei oss

Utslippet skal ha skjedd i forbindelse med at et innleid firma skulle tappe ned olje i noen tanker på Sporveiens T-baneanlegg, og det oppsto en lekkasje som førte til at titusener av liter med fyringsolje rant ut i Alnaelva og videre ned i Oslofjorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bellona-leder Frederic Hauge har kommet med krass kritikk mot Sporveien og har også anmeldt Sporveien.

– Dette er grov miljøkriminalitet og det må etterforskes, sier Hauge til NTB.

Aktuelt: Bellona kritisk til Oslo kommune etter oljeutslipp

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien sier de hadde håpet på at det skulle foregå på en ordentlig, ryddig og miljøvennlig måte og at han har forståelse for at Bellona nå anmelder Sporveien.

– Vi er veldig lei oss og dette er noe som vi skulle hatt ugjort. Det som er viktig for oss nå er å bringe klarhet i hva som har skjedd her. En politianmeldelse vil jo være med på å tydeliggjøre og synliggjøre hva som har skjedd og alvoret i saken, så jeg har stor forståelse for at det kommer en politianmeldelse, sier Asperud.