Sørenga stengt for bading

Video: Pressemøte om oljeutslippet i Oslofjorden. Følg direktesendingen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommune besluttet torsdag morgen å stenge Sørenga for bading etter det store utslippet av fyringsolje i Alnaelva onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har stengt sjøbadet på Sørenga, så der blir det ikke noe bading i dag. Nå jobber vi med å samle inn prøver og se hvordan strøm og vind påvirker dette her. Vi har folk på vei ut i Bunnefjorden og ut til øyene for å kontrollere vannkvaliteten der, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Oslo kommune til NTB.

Torsdag morgen er onsdagens yrende liv byttet ut med tomme brygger sperret av med gjerder, sperrebånd og vektere som passer på at ingen badegjester hopper uti.

– Vi har oppdaget olje ved Bleikøya, så der setter vi ut skilt der vi fraråder bading, sier Kongsteien til Aftenposten.

Advarer folk mot å bade

Politiet og Oslo kommune gikk onsdag kveld ut og advarte mot bading på Sørenga grunnet utslippet av fyringsolje i Alnaelva tidligere på dagen.

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i elva og videre mot fjorden i Oslo. I 22-tiden var oljen i ferd med å nå sjøen ved Kongshavn, og kan være en fare for de badende ved sjøbadet ved Sørenga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I kveld er det masse mennesker der, og vi har bybetjenter på plass der nå for å advare folk mot bading. Man kan allerede se oljefilm og merke lukt i området, og vi advarer folk mot å bade i sjøen i området, sa Kongsteien til NTB onsdag kveld.

Aktuelt: Bellona kritisk til Oslo kommune etter oljeutslipp

Lekkasjen skjedde i Arnljot Gellines vei 3 etter tømming av noen tanker. Miljøstiftelsen Bellona varslet raskt at de ville anmelde utslippet, men de mener at det ikke bare er selve lekkasjen som er kritikkverdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Før sjøbadet på Sørenga åpnet i 2015 ble havbunnen grundig sjekket av dykkere. Saken fortsetter under videoen

Ber folk sjekke seg

Bydelsoverlege Irene Teslo i Gamle Oslo ber folk som har svelget vann med olje eller som opplever pusteproblemer om å ta kontakt med lege.

– Det kan virke irriterende på huden, men det er bare å vaske det av med vann og såpe. Det som kan gi mer ubehag er om man svelger mer av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legevakten mottak i går mange henvendelser fra bekymrede badegjester, men det er foreløpig ukjent om noen mennesker eller dyr har tatt skade av oljen.

– Det var et svanepar som vi klarte å holde unna sølet i går kveld, men bortsatt fra det er det foreløpig ingen tilfeller dyr som er berørte av dette, heldigvis, sier Kongsteien.

Lekkasjen skjedde ved Arnljot Gellines vei 3 like nedenfor Galgeberg. Tre tanker som skulle tømmes begynte å lekke og dette rant deretter ut i Alnaelva. Miljøstiftelsen Bellona varslet raskt at de ville anmelde utslippet.