Sørenga stengt for bading

Video: Pressemøte om oljeutslippet i Oslofjorden. Følg direktesendingen her.

Oslo kommune besluttet torsdag morgen å stenge Sørenga for bading etter det store utslippet av fyringsolje i Alnaelva onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har stengt sjøbadet på Sørenga, så der blir det ikke noe bading i dag. Nå jobber vi med å samle inn prøver og se hvordan strøm og vind påvirker dette her. Vi har folk på vei ut i Bunnefjorden og ut til øyene for å kontrollere vannkvaliteten der, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Oslo kommune til NTB.

Torsdag morgen er onsdagens yrende liv byttet ut med tomme brygger sperret av med gjerder, sperrebånd og vektere som passer på at ingen badegjester hopper uti.

– Vi har oppdaget olje ved Bleikøya, så der setter vi ut skilt der vi fraråder bading, sier Kongsteien til Aftenposten.

Advarer folk mot å bade

Politiet og Oslo kommune gikk onsdag kveld ut og advarte mot bading på Sørenga grunnet utslippet av fyringsolje i Alnaelva tidligere på dagen.

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i elva og videre mot fjorden i Oslo. I 22-tiden var oljen i ferd med å nå sjøen ved Kongshavn, og kan være en fare for de badende ved sjøbadet ved Sørenga.

– I kveld er det masse mennesker der, og vi har bybetjenter på plass der nå for å advare folk mot bading. Man kan allerede se oljefilm og merke lukt i området, og vi advarer folk mot å bade i sjøen i området, sa Kongsteien til NTB onsdag kveld.

Aktuelt: Bellona kritisk til Oslo kommune etter oljeutslipp

Lekkasjen skjedde i Arnljot Gellines vei 3 etter tømming av noen tanker. Miljøstiftelsen Bellona varslet raskt at de ville anmelde utslippet, men de mener at det ikke bare er selve lekkasjen som er kritikkverdig.

Se video: Før sjøbadet på Sørenga åpnet i 2015 ble havbunnen grundig sjekket av dykkere. Saken fortsetter under videoen

Ber folk sjekke seg

Bydelsoverlege Irene Teslo i Gamle Oslo ber folk som har svelget vann med olje eller som opplever pusteproblemer om å ta kontakt med lege.

– Det kan virke irriterende på huden, men det er bare å vaske det av med vann og såpe. Det som kan gi mer ubehag er om man svelger mer av dette.

Legevakten mottak i går mange henvendelser fra bekymrede badegjester, men det er foreløpig ukjent om noen mennesker eller dyr har tatt skade av oljen.

– Det var et svanepar som vi klarte å holde unna sølet i går kveld, men bortsatt fra det er det foreløpig ingen tilfeller dyr som er berørte av dette, heldigvis, sier Kongsteien.

Lekkasjen skjedde ved Arnljot Gellines vei 3 like nedenfor Galgeberg. Tre tanker som skulle tømmes begynte å lekke og dette rant deretter ut i Alnaelva. Miljøstiftelsen Bellona varslet raskt at de ville anmelde utslippet.