Fortsatt ingen løsning i finansmeklingen

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er ennå ikke enighet i meklingen for banker og forsikringsselskap. 20 minutter før fristen utløper, forhandler partene fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder radiokanalen P4.

Om partene ikke kommer til enighet innen midnatt, går drøyt 21.000 ansatte i banker og forsikringsselskap ut i streik fra torsdag, om ikke meklingen fortsetter utover fristen.

Det kan få store konsekvenser, men Finans Norge forsikrer om at de fleste betalingssystemer likevel vil fortsette å fungere som normalt, iallfall inntil videre. En rekke bankfilialer kan imidlertid bli nødt til å stenge.

Problemer med betaling blir det i tilfelle først dersom det oppstår feil, siden det ikke er mange nok på vakt til å utbedre feilene.

Nettbank og betalingsterminaler fungerer

– I utgangspunktet skal alt fungere, men det er lav bemanning, og hvis det skulle skje uforutsette driftsproblemer, har man ikke folk til å rette på det, sa kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til NTB onsdag formiddag.

Betaling av regninger, bruk av bankkort, overføringer i nettbanken og slike tjenester skal altså i utgangspunktet være mulig også om det blir en storstreik i finansnæringen.

Halvparten av de ansatte

Det er Finansforbundet og LO som mekler med arbeidsgiversiden Finans Norge. Finansforbundet har varslet at de tar drøyt 20.000 medlemmer ut i en streik, mens LO Finans tar ut omtrent 1.300 medlemmer.

Totalt omfatter streikeuttaket omtrent halvparten av de ansatte i norsk finansnæring, og både landets største banker og forsikringsselskaper samt lokale sparebanker vil rammes.

Krever bedre fordeling

I meklingen krever Finansforbundet jevnere fordeling.

– Finansnæringen går så det suser. Våre medlemmer har år etter år bidratt til solide overskudd med store utbytter til aksjonærene. Likevel har mange tapt kjøpekraft. Vi krever en jevnere fordeling av verdiskapningen, sa forbundsleder Pål Adrian Hellmann i forbindelse med starten på meklingen.

LO Finans har opplyst at et av de viktigste kravene for dem er et «slitertillegg» for dem som ikke orker å jobbe etter fylte 62 år.

Arbeidsgiversiden i Finans Norge stiller seg negativt til dette.

– Vi kan ikke akseptere en ordning med et slitertillegg som vil medføre at arbeidsgiver påtar seg forpliktelser de ikke kjenner kostnadene og konsekvensene ved. Til forskjell fra NHO-bedriftene har ikke finansbedriftene et eget fond de kan hente slitertilleggene fra, sier Fåne i Finans Norge.