Flyklubber overvåker norske skoger mot bensinpenger

Video: I en Cessna fra 1964 flyr Ole Petter Gjerlaug frivillige brannrunder over skogene i Østfold.

Et spleiselag av organisasjoner, kommuner og frivillige står for brannovervåkingen av skogen her i landet. Sverige har en nasjonal ordning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Organiseringen av dagens flyovervåking av skogen er ikke optimal. Den avhenger av solidaritet og at kommunene betaler mange steder. Hvis en eller to kommuner trekker seg ut, så rakner ordningen, sier brann- og redningssjef Nils Erik Haagenrud i Rogaland.

Den erfarne brannmannen både organiserer og er deltaker i lederstøtteordningen som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) setter inn ved store brannhendelser.

Se hvordan været blir fremover der du er

I Sverige

Flyovervåkingens viktigste oppgave er å se etter røyk, vurdere situasjonen og varsle og gi orientering til brannvesenet.

Haagenrud mener det beste ville vært om fylkesmennene eller fylkeskommunene fikk ansvaret. I dag er det kun fylkene Hedmark og Oppland som har etablert en slik ordning.

I Sverige er det i dag en nasjonal ordning for flyovervåking.

Aktuelt: Oslo og Bergen slåss om varmerekord

Sponsorer

Den pensjonerte piloten Ole Petter Gjerlaug er blant medlemmene i Rygge flyklubb som flyr skogbrannovervåking om sommeren. Overvåkingen skjer i samarbeid med Skogselskapet i Østfold.

Flyklubben er glad for å få flytid, og Skogselskapet betaler blant annet drivstoffutgifter med støtte fra en rekke sponsorer.

-For flyklubbene er det et veldig godt tilskudd for aktiviteten. De fleste flyklubbene på Østlandet og oppover har avtaler om flyovervåking, forteller Gjerlaug.

Den største utfordringen når det flys brannvakt er å lede brannfolkene inn på rett sted. Fra lufta får man oversikt over veier brannvesenet kan bruke. Om det ikke er veier, er det viktig å få inn brannhelikoptre, sier piloten som tidligere har fløyet både i Forsvaret og i kommersiell rutetrafikk.

Bakgrunn: Myndighetene har brukt opp skogbrann-budsjettet

Branntårn

Så langt i år har det vært noen småbranner i Østfold, men det er viktig at disse brannen blir slukket så fort som mulig før de utvikler seg.

-For noen år siden hadde jeg en dag med fem branner. Særlig etter tordenvær kan det begynne å brenne dagen derpå. Lynet har slått ned i torvet, det ulmer og så kan det starte å brenne mange timer senere, forteller Gjerlaug.

Skogselskapet i Østfold som organisere skogbrannovervåkingen der Rygge flyklubb deltar, driver også det bemannede skogbranntårnet Linnekleppen. Skogselskapet har drevet brannovervåking i skogene i Østfold i over 100 år.

Bakgrunn: Knallrød skogbrannfare ga hektisk dag for brannvesenet