Norske styrker avbrøt trening av syrisk milits etter «alvorlig hendelse»

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) skriver til Stortinget at norske styrker som trente syrisk milits i grenseområdene mellom Jordan, Syria og Irak, oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene i den tidsperioden de var operative.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) skriver til Stortinget at norske styrker som trente syrisk milits i grenseområdene mellom Jordan, Syria og Irak, oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene i den tidsperioden de var operative. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hittil ukjent «alvorlig hendelse» blant norsktrent milits som har kjempet mot IS, førte til at Norge midlertidig avbrøt treningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i et skriftlig svar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i Stortinget tirsdag.

– Norske styrker oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene i den tidsperioden de var operative. Denne episoden ble rapportert og håndtert i tråd med etablerte retningslinjer både i nasjonale kanaler og innenfor koalisjonen, skriver Bakke-Jensen.

– I en periode mens episoden ble undersøkt, avbrøt norske styrker trening, rådgivning og støtte til partnerstyrken, heter det.

Aktuelt: Moxnes til Solberg: – Regjeringen må slutte å gjemme seg bak USA

Forsvarsdepartementet vil ikke ut med flere detaljer om hendelsen.

– På grunn av gradering av informasjonen og hensyn til andre styrker i koalisjonen, kan jeg ikke gjenta detaljert informasjon utover dette i dette svaret, skriver Bakke-Jensen.

Som en del av den internasjonale koalisjonen mot IS, trente norske styrker lokale syriske styrker fra høsten 2016 til høsten 2017. Innsatsen skjedde i grenseområdene mellom Syria, Irak og Jordan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reagerer sterkt

SV-leder Audun Lysbakken, som har avkrevd regjeringen svar i saken, reagerer kraftig på opplysningene.

– SV er sterkt kritisk til at regjeringen ikke har offentliggjort disse opplysningene tidligere. De kaster lys over hvor vanskelig det er å kontrollere hvem Norge samarbeider med i Midtøsten, sier han til NTB.

Bakgrunn: – Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener opplysningene er viktige for at vi skal kunne ha en «realistisk debatt» om norsk krigsinnsats.

Daværende forsvarsminister orienterte Stortingets organer særskilt om denne episoden, fremgår det av Bakke-Jensens svar. Det betyr at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité har vært orientert.

Vil få nye spørsmål

Samtidig har Lysbakken i et brev bedt Bakke-Jensen om å redegjøre for hva norske myndigheter har visst om hvem de norsktrente militsene har kjempet mot i Syria. Også dette svaret kom tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Uklart hva norske spesialstyrker gjør i Syria

Bakteppet er at militsene selv i Klassekampen har sagt at de også har kjempet mot Assad-regimets styrker, stikk i strid med intensjonen.

– Norske styrkers oppdrag og mandat har vært helt tydelig rettet inn mot støtte til og kapasitetsbygging av styrker som kjemper mot ISIL, skriver Bakke-Jensen, og bruker en annen betegnelse på IS.

Han viser til at Forsvaret ikke har hatt mulighet til å følge lokale styrkers aktiviteter etter at Forsvarets oppdrag var avsluttet.

Lysbakken mener forsvarsministerens svar «grenser til forakt for Stortinget».

– Det er fullstendig uakseptabelt at forsvarsministeren nekter å opplyse Stortinget om hvorvidt påstandene framsatt i mediene er riktige. Bakke-Jensen må ikke tro at han slipper unna med dette, han vil umiddelbart få nye skriftlige spørsmål, sier SV-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran

Vil ha gransking

Også Rødts Bjørnar Moxnes reagerer på hemmeligholdet.

– Når regjeringen bruker Norges forsvarskapasitet og folks skattepenger på å støtte væpnede grupper i utlandet, så er det minste man kan forvente at de opplyser hvordan disse gruppene opptrer, sier han.

Han hevder regjeringen ikke ønsker en faktabasert evaluering av hva dens inngripen i Syria har resultert i, og mener det er behov for en gransking for å undersøke om det norske bidraget er i strid med internasjonal lov og Norges sikkerhetsinteresser.

Forsvaret: Avviser at norsktrent milits kjempet mot Assad

– Mangel på kontroll

SV og flere andre har advart mot farene ved å begi seg inn i slike treningsoppdrag i Midtøsten.

– Vi har hele tiden etterlyst kontroll med hvem vi samarbeider med i krigene i Midtøsten. At regjeringen nå forteller om det forsvarsministeren selv kaller en «alvorlig episode», understreker at vi har hatt god grunn til å frykte mangel på slik kontroll, sier Lysbakken.

Fra departementets side understrekes det at norske styrker hadde klar instruks om utelukkende å støtte lokale styrkes kamp mot IS, samt at mulige brudd på menneskerettighetene og folkeretten skulle følges opp og rapporteres.