Knallrød skogbrannfare ga hektisk dag for brannvesenet

Brannhelikopter ble satt inn i slukkingen av en brann som spredde seg i vegetasjonen på Remøya i Herøy kommune i Møre og Romsdal. Foto: Knut Arne Aarset / Sunnmørsposten / NTB scanpix
Brannhelikopter ble satt inn i slukkingen av en brann som spredde seg i vegetasjonen på Remøya i Herøy kommune i Møre og Romsdal. Foto: Knut Arne Aarset / Sunnmørsposten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet arbeider fortsatt med å slukke branner fra helgen flere steder i Sør-Norge. Høy temperatur og mer tørt vær førte også til nye oppdrag mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en hektisk dag på jobb kunne brannvesenet søndag kveld opplyse at de hadde kontroll på de fleste av skogbrannene som brøt ut i landet i løpet av helgen.

Da de våknet igjen mandag morgen var det imidlertid rett tilbake på jobb.

Farenivået for skogbrann var fremdeles på sitt høyeste – «meget høy skogbrannfare» på hele Øst-, Sør- og Vestlandet, og allerede ved 8-tiden begynte brannmannsskapene på Østlandet å få nye oppdrag.

Senere på dagen måtte brannvesenet lenger vest i aksjon for å håndtere at brannen på øya Ombo i Ryfylke i Rogaland hadde blusset opp igjen.

Brannsjef Nils-Erik Haagenrud, som har jobbet i brann- og redningstjenesten i over 30 år i ulike deler av landet, konstaterte at han aldri hadde opplevd brannfare på dette nivået.

– Det er en ekstrem situasjon. Skogbrannindeksen på Sola er på 240. «Meget stor fare» er fra 70 og oppover, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis evakuert

Heller ikke brannen ved gjenvinningsanlegget til Revac i Re kommune i Vestfold var helt slukket mandag morgen, selv om åtte brannmannskaper og to lifter arbeidet iherdig med slukningsarbeid gjennom natten.

Innsatsen fortsatte utover mandagen, men ved 17-tiden måtte politiet slå fast at de 260 som er evakuert som følge av brannen, ikke kunne flytte hjem igjen.

– Det pågår fortsatt slukningsarbeid på stedet, og arbeidet vil pågå utover kvelden og natta, sa politioverbetjent Knut Erik Ågrav i Sørøst politidistrikt til NTB ved 19-tiden mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke de 100 som måtte evakueres da det oppsto en voldsom brann i et næringsbygg i Sarpsborg natt til mandag kunne flytte hjem, selv om brannvesenet tidlig mandag morgenen endelig kunne slå fast at de hadde kontroll.

Bålforbud

Kontroll ble det også etter hvert på en skogbrann som brøt ut ved 14.45-tiden i Trysil. Brannen spredde seg raskt i gammel og tørr skog, og var på et tidspunkt over 250 meter bred og 70 meter lang, men etter om lag tre timer fikk brannvesenet kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen truet aldri hus eller hytter, og det gjorde heller ikke den omfattende brannen på Remøya i Herøy i Møre og Romsdal. Brannvesenet fikk tidlig kontroll på den delen av brannen som var nærmest bebyggelse, og etter nærmere seks timer intensiv slukking mente de også å ha kontroll på den delen som spredde seg oppover fjellet.

I mellomtiden hadde det brutt ut en rekke mindre bolig-, gress- og skogbranner rundt om i de delene av Norge som ligger sør for Trøndelag. Flere 110-sentraler så seg nødt til å minne om at det er bålforbud på mesteparten av Sør-, Vest- og Østlandet.

– Vi minner om totalforbudet mot å gjøre opp ild utendørs. Mannskaper er ute og kontrollerer bål- og grillplasser de neste dagene. Ved Strømvig bad mandag kom mannskapene over en engangsgrill som ikke var ordentlig slukket. Brudd på totalforbudet kan gi en bot på 6000 kr, advarte 110 sørvest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger rotbløyte

Denne beskjeden gjelder også der det kom noen små regnbyger i løpet av mandagen, understreker brannvesenet.

– Vi trenger en skikkelig rotbløyte, og da er det snakk om 30 til 40 millimeter regn over tid. På den måten trekker det seg inn i skogbunnen. Det som kommer nå legger seg bare oppå bakken, og renner bort, sier Operatør Ole Martin Isebakke hos Øst 110-Sentral.

. Meteorologisk institutt opplyser imidlertid at nedbør i et slikt omfang ikke kommer med det første.

– I kveld kan det komme noen byger og kanskje også i morgen enkelte steder i Sør-Norge. Det er også fare for torden, sier vakthavende meteorolog Marit Berger til NTB.