Seks personer dømt for å ha trent hunder til å jakte andre dyr

Hovedmannen fikk to og et halvt års fengsel blant annet for brudd på dyrevelferdsloven. Han erkjenner deler av forholdene, ifølge forsvareren hans, advokat Anders Westeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hovedmannen fikk to og et halvt års fengsel blant annet for brudd på dyrevelferdsloven. Han erkjenner deler av forholdene, ifølge forsvareren hans, advokat Anders Westeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fire menn og to kvinner er dømt til strenge fengselsstraffer for å ha trent opp hunder til å jakte og drepe andre dyr, som katt, grevling og kanin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste av bevisene har de dømte selv produsert ved å filme og ta bilder av angrepene. Økokrim fant materialet på telefonene og datamaskinene deres. Der er det også funnet kommunikasjon om forholdene som strekker seg fra 2009 til 2015, melder NRK.

Film- og bildeopptakene viser blant annet hvordan flere hunder samtidig jakter og angriper blant annet en kanin og en grevling. Hundene, en spesiell type terriere og bulldogger, bet seg fast i grevlingen og holdt bittet i en halvtimes tid før hundeeieren avliver dyret.

– Det har pågått over lang tid, det er grovt og det viser en total mangel på respekt for dyr som vi ikke har sett tidligere, sier statsadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim.

Dommen fra Kongsberg og Eiker tingrett på to og et halvt års fengsel for hovedmannen i saken for brudd på dyrevelferdsloven er den strengeste i norsk rettshistorie, ifølge Svae-Grotli. Hovedmannen anker dommen.

– Min klient har erkjent å ha overtrådt en del grenser for god dyrevelferd når det gjelder hunder og jakt. Han hadde helt klart ventet en streng reaksjon på de delene, men det som er overraskende, knytter seg til andre deler av dommen, sier advokat Anders Westeng.

Jakten har foregått i Akershus, Buskerud og Østfold, samt i Sveits og Frankrike.

Hovedmannens samboer fikk ni måneders fengsel. Hun anker ikke dommen. Et annet samboerpar ble dømt til henholdsvis halvannet års og 90 dagers fengsel. De anker begge to. Ytterligere to tiltalte i saken er dømt til 60 og 90 dagers fengsel. Begge har tatt betenkningstid.