Folk gir blaffen i grillforbud – brannvesenet fortviler

Engangsgriller innebærer en betydelig risiko for skogbrann i det varme og tørre klimaet i Sør-Norge om dagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Engangsgriller innebærer en betydelig risiko for skogbrann i det varme og tørre klimaet i Sør-Norge om dagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet fortviler over folk som hemningsløst trosser forbudet mot bruk av åpen ild i og ved marka. Nå skal politiet og brannfolkene bli hardere i klypa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det siste vi trenger nå, er en stor brann i marka forårsaket av en engangsgrill, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

Meldingen er en støtteerklæring til 110-sentralen i Oslo, som lørdag sendte flere tweets med oppfordringer til folk om å ta på alvor den store skogbrannfaren i markanære områder og totalforbudet mot bruk av åpen ild.

– Støtter veldig 110-sentralens oppfordring! Håper dere alle der ute kan respektere dette, heter det i meldingen.

Truer med bøter

Til tross for at åpen ild i og i nærheten av marka har vært totalforbudt i flere dager, opplever brannvesenet liten respekt for forbudet fra folk som er ute i parker og annen natur. Brannbiler med tjenestemenn var tidligere lørdag på bål- og grillinspeksjon i friluftsområder ved marka. Resultatet var nedslående, og politiet truer med bøter hvis folk fortsetter å ignorere forbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange griller, og vi har opplevd liten forståelse når vi sier fra om totalforbudet. Kjære alle: det er tørt og stor skogbrannfare nå. Ikke tenn opp så mye som en fyrstikk i naturen, skriver Oslo 110-sentral på Twitter i en meget tydelig oppfordring lørdag ettermiddag.

Les også: Har du sjekket datostemplingen?

Ingen nåde

Brannvesenet varsler nå at deres folk ikke vil legge fingrene imellom hvis folk fortsetter å ignorere forbudet: «Brannbiler vil være ute i de utsatte turområdene utover dagen, og da blir det ingen nåde: griller og bål vil bli slukket og vurdert anmeldt til politiet», heter det i en tweet om situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange som griller. Vi prøver å få folk til å slutte, men det er dessverre ganske mange som ikke forstår alvoret og bare fortsetter å grille, selv om vi gir dem informasjon om konsekvensene, sier vaktkommanderende Stig Duaas hos Oslo brann- og redningsetat til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Grillbranner kostet 126 millioner i fjor sommer

Ekstrem brannfare

Langvarig tørt og varmt vær har stedvis forårsaket ekstrem skogbrannfare, i den grad at selv Bane Nor må droppe planlagt skinnearbeid i utsatte områder. Situasjonen er kritisk flere steder i Sør-Norge, hvor en rekke kommuner har lagt ned forbud eller strenge restriksjoner mot bruk av ild.

Forbudet mot bruk av åpen ild gjelder «i områdene rundt vann og parker tett opp til marka», understreker Oslo politidistrikt.

– Brudd på dette påbudet kan bli anmeldt og straffet med bøter, skriver politiet.

Les også: Du gjør vel ikke dette når du griller?