Meny

Til Norge for å ta bilder av nakne nordlendinger: – Voldsomt uprofesjonelt

Kunstneren Spencer Tunick kommer til Norge. Måten det har skjedd på vekker reaksjoner.

I samarbeid med Bodø kommune har Nordland fylkeskommune invitert den anerkjente amerikanske kunstneren Spencer Tunick til Bodø.

Der skal kunstneren i august skape verket «BODØ BODYSCAPE».

Funick, som er kjent for å ta bilder av nakne mennesker i naturen, skal avbilde nakne nordlendinger i to kunstinstallasjoner.

– Jeg er veldig fornøyd med å bli invitert til Bodø og Norge for å lage min første nakeninstallasjon nord for polarsirkelen, sier Tunick i en pressemelding.

Det var AN som først meldte om saken.

Les også: 6.000 kastet klærne for verdenskjent nakenfotograf

600.000 kroner

Hvor bildene skal tas er foreløpig ikke kjent, men kunstneren har vært på befaring i blant annet Saltstraumen. Bildene vil bli vist fram under en festival for visuell kunst og dansekunst i september.

Ifølge NRK har Bodø kommune og Nordland fylkeskommune gått inn med rundt 300.000 kroner hver i prosjektet. Grunnen er at man arbeidet med å få Bodø inn som en europeisk kulturhovedstad.

– Gjennom erfaringer fra slike prosjekt kan vi både glede oss og forberede oss til å bli europeisk kulturhovedstad i 2024, sier Ida Pinnerød, ordfører i Bodø kommune, som håper at flere hundre nordlendinger og andre interesserte melder seg til å være med på dette spesielle kunstprosjektet.

Les også: Fotograf fylte hele byen med nakne mennesker

Vekker reaksjoner

Rødt-politiker Andreas Tymi, som sitter i oppvekst- og kulturkomiteen i Bodø bystyre, reagerer på tildeling.

– Nakne nordlendinger er alltid flott, men her har man bevilget penger uten at det ligger noe politisk vedtak bak. Det er gitt penger som ingen har visst at man kunne søke om, sier han til NRK.

Tymi synes det hele virker «voldsomt uprofesjonelt».

– Problemet er ikke kunstprosjektet. Det kan bli kjempekult. Problemet er måten det gjøres på. I Bodø kommune sier retningslinjene at pengene skal gå til lokale prosjekter. Det er ikke tilfelle her, sier Tymi.

Populært