Meny

Varmeste mai registrert på Østlandet noensinne

Årets maivær har gitt gode badeforhold i Oslofjorden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Mai har vært den varmeste måneden som er registrert i Oslo, Bergen og Kristiansand.

I Oslo har gjennomsnittstemperaturen gjennom døgnet vært på 14,5 grader. Det er den høyeste målt siden Meteorologisk institutt begynte å måle temperaturgjennomsnittet i hovedstaden.

– Sist vi hadde en så varm mai måned på Østlandet var i 1947, da gjennomsnittstemperaturen ble målt til 14,4 grader på Blindern. Nå er rekorden slått, sier meteorolog Bente Marie Wahl.

Rekorder i Bergen og Kristiansand

Den forrige mai-varmerekorden på Østlandet ble etterfulgt av en varm sommer.

Om dette vil gjenta seg i år, er høyst uvisst, ifølge Meteorologisk institutt, som også melder om rekordtemperaturer i Bergen og Kristiansand.

Begge byer har hatt en mai-gjennomsnittstemperatur på 12.9 grader. Det er 0,3 grader varmere enn Bergen og Kristiansands forhenværende varmerekorder, og måneden er ennå ikke over.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

VIDEO: Badetemperaturene i Oslo: Så kaldt er det i vannet:

Fortsatt gode temperaturer

Meteorolog Justyna Wodziczko opplyser at varmen sannsynligvis vil holde seg godt ut i neste uke.

Oslo kan vente seg stabilt over 20 grader fram til fredag den 1. juni, og det blir også fint vær i Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Bergen.

– I Bergen blir temperaturene ganske stabile. I helga kommer de opp mot 25 grader, før det synker til rundt 20 grader på tirsdag, for så å mest sannsynlig øke igjen på torsdag, sier Wodziczko til NTB.

Med godværet følger sterk UV-stråling i store deler av Sør-Norge denne helga. På  Yr.no anbefales folk å bruke solhatt og solbriller, samt å ta pauser fra sola mellom klokka 12 og 15.

«Bruk solkrem med middels faktor (15) og UVA-beskyttelse», heter det videre i varselet.

Aktuelt:   Hetebølge treffer Norge

Storm i Finnmark

Meteorolog Wodziczko forteller om et betydelig værskille mellom Sør- og Nord-Norge. Lørdag ettermiddag er det sendt ut et farevarsel om liten storm i Finnmark, og forholdene blir særlig ille langs kysten.

– Det ligger et kraftig lavtrykk vest for Nord-Norge, som vil bevege seg nordøstover. Det blir kraftige vindkast på 25–30 meter per sekund langs kysten, og stiv kuling på Finnmarksvidda, sier Wodziczko.

– Folk må passe på å sikre båter og trampoliner, legger meteorologen til.

Uværet vil også ramme nordlige deler av Troms. Fylket får, i likhet med Nordland, en avslutning på måneden med mye grått vær.

– Nord for Bodø blir det stort sett grått og vått. I selve Bodø blir temperaturene fredag på mellom 12 og 15 grader, før det på lørdag synker til mellom 6 og 8 grader. I Troms blir det litt varmere fra tirsdag. Da kan det bli opp mot 16 grader, sier meteorolog Justyna Wodziczko ved Meteorologisk institutt.

Populært