Jernbanearbeidere i politisk streik mot anbud

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verkstedarbeidere og renholdere i Norsk Jernbaneforbund går til politisk streik 29. mai med krav om virksomhetsoverdragelse når togstrekninger legges på anbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verkstedarbeiderne og det såkalte klargjøringspersonalet frykter for jobbene sine i forbindelse med konkurranseutsettingen av Jernbanepakke Sør – det vil si driften av tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen.

I en pressemelding skriver to av fagforeningene i Jernbaneforbundet at de krever å bli med som en del av en virksomhetsoverdragelse dersom det velges en ny leverandør av vedlikehold. I en pressemelding skriver de at Jernbanedirektoratet har opplyst til selskapene som konkurrere om anbudet, at de ikke er forpliktet til å tilby virksomhetsoverdragelse for dem som vedlikeholder og rengjør togmateriellet.

Fagforeningene mener dette innebærer et lovbrudd fra statens side og sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har lovet at jernbanereformen ikke skal gå ut over lønn og arbeidsforhold. De frykter for medlemmenes jobber dersom andre selskaper for disse oppgavene i forbindelse med konkurranseutsettingen.

I tillegg til streiken blir det holdt en demonstrasjon foran Stortinget 29. mai.