Ekspert: Ikke uventet at toppmøtet mellom USA og Nord-Korea avlyses

Se video: President Donald Trump avlyser det planlagte toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke uventet at toppmøtet mellom USA og Nord-Korea avlyses, men selve begrunnelsen er overraskende, sier seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, sier avlysningen er svært skuffende. Han mener at tonen i Trumps brev også viser at USAs president er veldig skuffet.

I et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un skriver USAs president Donald Trump at toppmøtet i Singapore 12. juni ikke vil finne sted. Som årsak oppgir han blant annet at Kim i nylige uttalelser har vist «et voldsomme sinne og en åpen fiendtlighet». Trump finner det derfor «upassende» å ha dette møtet.

Lodgaard mener begrunnelsen for avlysningen trolig er langt dypere fundert enn noen krasse uttalelser.

– Det er åpenbart at partene har slitt med å samkjøre seg slik at toppmøtet kunne bli vellykket, sier forskeren til NTB.

Les også: Trump avlyser toppmøte med Kim Jong-un

– Svarteper

Til NRK sier professor ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Institutt for forsvarsstudier, Øystein Tunsjø, at Nord-Korea aldri har hatt planer om å gi fra seg atomvåpnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordi amerikanerne kom først på banen er det Nord-Korea som sitter igjen som svarteper, i alle fall i vestlige medier. I motsetning til twittermeldingene, var brevet Trump og administrasjonen hans hadde skrevet ganske ordentlig, sier han.

Ulike forventninger

Lodgaard peker spesielt på de særs ulike forventningene til møtet som en årsak til at det ble avlyst. USA var ventet å komme med hardere nedrustningskrav enn det Nord-Korea ville være villige til å innfri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nord-Koreas holdning har vært at man må gå stegvis fram, med innrømmelser fra begge sider på hvert trinn. USA og Trumps holdning har vært at man må ha fullstendig, irreversibel nedrustning, sier Lodgaard.

– Dermed har forventningene sprikt veldig. Man har helt klart hatt mangel på samkjøring og ikke hatt realistiske forventninger til hva som kunne oppnås, mener seniorforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: John Bolton er hauken som dikterer Trump

Politisk splittelse?

Tønnesson er enig i at USAs svært presise krav om en nordkoreanske nedrustning, uten informasjon om hva Nord-Korea skulle få i gjengjeld, åpenbart var vanskelig.

Han mener det kan ha framprovosert de kraftige uttalelsene fra Nord-Koreas viseutenriksminister, Choe Son Hui, som blant annet sa at Nord-Korea «kan påføre USA en forferdelig tragedie som de verken har opplevd tidligere eller hittil har kunnet forestille seg».

Choe er en veteran innen nordkoreansk diplomati.

I brevet holder Trump Kim ansvarlig for Choes uttalelser, men Tønnesson mener uttalelsene også kan være et tegn på politisk splittelse i Nord-Korea.

– Det er svært spennende om Choes uttalelser reflekterer en intern splid i det nordkoreanske regimet. Kim har vist seg svært forsonende i det siste, og det kan være uenighet om hans taktikk, sier Tønnesson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: BBC: Trumps advokat fikk hemmelig utbetaling fra Ukraina

Motstand hjemme

Lodgaard mener det er svært vanskelig å vite hva som foregår i det lukkede Nord-Korea, men han peker også på at motstand på hjemmebane kan hatt noe å si for at toppmøtet ble avlyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet jo i hvert fall at det har vært motvilje i USA til et toppmøte. Uttalelsene til Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton, gjentatt av visepresident Mike Pence, om at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom ikke Kim Jong-un ikke gir avkall på atomvåpen, kan ha vært et bevisst forsøk på å få diplomatiet til å spore av, sier Lodgaard.

Usikker framtid

Hva som nå vil skje, er for tidlig å si.

– Om dette betyr slutten på toppmøte-diplomatiet eller om partene fortsatt vil holde døren på gløtt gjenstår å se. Så vi får se hvilke signaler som nå etter hvert kommer fra partene, sier Lodgaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har for kort tid siden uttalt at toppmøtet kunne finne sted på et senere tidspunkt.

Tønnesson mener det neppe blir et toppmøte med det første – i hvert fall ikke hvis det ikke skjer en utrenskning i den nordkoreanske ledelsen.

– Dersom det skulle vise seg at det pågår en maktkamp i Pyongyang, og det blir en utrenskning der Kim går seirende ut, vil et nytt toppmøte være mulig. Men dersom det blir politisk ustabilitet, er det usannsynlig at det blir gjort forsøk på noe nytt toppmøte, sier Tønnesson.

VIDEO: Nord-Korea hevder å ha «fullstendig» ødelagt atomanlegget i Punggye-ri