Meny

Klart for stortingshøring om forslag helseministeren mener vil bryte loven

Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge åpner høringen på Stortinget om forslaget om å annullere luftambulansekontrakten med Babcock.

Strid om pilotenes arbeidsforhold har ført til krise i luftambulansetjenesten etter at det svenske datterselskapet til britiske Babcock vant anbudet på driften i seks år fra neste sommer. Prisen lå 300 millioner kroner under dagens operatør Lufttransport.

Men helseminister Bent Høie (H) advarer mot Rødt-forslaget som er utgangspunktet for en åpen høring i Stortingets helse- og omsorgskomité torsdag. Ap, Sp og SV har signalisert støtte til forslaget om å annullere kontrakten.

Å skrote kontrakten og la Lufttransport fortsette vil i praksis bety at tjenesten driftes ulovlig, fremholdt Høie da han nylig møtte i Stortinget for å redegjøre for krisen.

KrF er på vippen og kan avgjøre saken. Partiet vil avvente behandlingen i komiteen, og den starter altså med en åpen høring torsdag.

I tillegg til Gilbert og kolleger fra UNN møter klinikkleder Terje Strand ved Oslo universitetssykehus, direktørene for Helse Nord, Helse Midt og Daniel Haga, som var styreleder i Luftambulansetjenesten da kontrakten ble inngått.

Luftambulansetjenestens direktør Øyvind Juell er også innkalt – i tillegg til ledelsen i henholdsvis Lufttransport, Babcock og Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

(©NTB)

Populært