Norge styrker sin konkurransekraft på internasjonal rangering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge klatrer på en rangering over ulike lands konkurransekraft utarbeidet av den sveitsiske handelshøyskolen IMD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA topper listen, som ble offentliggjort onsdag kveld. Norge havner på åttendeplass, opp tre plasser fra i fjor. I fjor sank Norge på rangeringen, men sjeføkonom Christos Cabolis mener det er liten grunn til å henge seg opp i at Norge flytter seg noen få plasser fra år til år.

– Det går litt opp og ned, men Norge ligger stort sett på samme plass. Det er det samme med hele den nordiske regionen. Den gjør det veldig bra, sier Cabolis til NTB.

Han peker på stødig styresett og stabilisering av oljeprisen i fjor som viktige årsaker til at Norge styrker sin posisjon.

Danmark gjør det litt bedre enn Norge, med en sjetteplass, mens Sverige ligger som nummer ni og Finland som nummer 16. Cabolis sier Norges styrkede posisjon henger sammen med at oljeprisen stabiliserte seg i fjor, samt et stabilt styresett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransedyktige Norden

På rankingen trekker det ned at Norge og andre nordiske land har høye skatter. Også lønnsforhold og arbeidstid listes som svakheter. Men Cabolis påpeker at de nordiske landene, som har mange av de samme verdiene, alle havner høyt på lista over konkurransedyktige land.

– Den nordiske modellen gjør det svært bra, konkluderer han og tilføyer at skattepolitikk ikke bare handler om skattenivå, men også hvordan skattepengene blir brukt.

Rankingen er en kombinasjon av resultater på ulike indikatorer samt en spørreundersøkelse blant næringslivsledere. Undersøkelsen viser at næringslivet setter stor pris på den høyt utdannede arbeidsstyrken, forutsigbar politikk, et effektivt rettssystem og en pålitelig infrastruktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må ut av oljeavhengighet

Cabolis mener Norges største utfordring er målet om å skape en mer mangfoldig økonomi. Selv om regjeringen har gjort det klart at Norge må skaffe seg flere bein å stå på enn olje, så oppfatter næringslivet at det er usikkerhet knyttet til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en utfordring, men ikke et problem. Til sjuende og sist vil utkommet bli positivt, spår Cabolis.

På toppen av rangeringen ligger de samme fem landene som i fjor, dog med noe endret rekkefølge. Etter USA, følger Hongkong, Singapore, Nederland og Sveits.

Trump-effekt?

På spørsmål om bedringen for USA har sammenheng med politikken som føres av USAs president Donald Trump, er Cabolis svar delt. Han påpeker at utviklingen på de økonomiske indikatorene er resultat av politikk som allerede har fått virke en stund. Oppfatningen blant næringslivsledere påvirkes imidlertid av den rådende politikken.

– Bildet de gir uttrykk for, er knyttet til forsøkene på styrke den amerikanske innenlandsøkonomien, sier han.

En dynamisk økonomi, tilgang til kapital, et næringslivsvennlig miljø og en sterk kultur for utvikling og forskning, er faktorer næringslivslederne mener gjør USA attraktivt.