Meny

Nå skal kongelige eiendommer endelig sikres mot terror

Slottet skal endelig sikres mot terror. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sju år etter det verste terrorangrepet på norsk jord i fredstid, skal de kongelige eiendommene endelig sikres.

Regjeringen bevilget 140 millioner kroner over årets statsbudsjett for til å gjennomføre sikringstiltak på de kongelige eiendommene, og nå starter arbeidene med de første tiltakene, ifølge Aftenposten. Prosjektet har en totalramme på 592 millioner kroner over fire år. Det er Slottet som koster desidert mest å sikre mot terrorhandlinger.

Rundt hele slottseiendommen skal det plasseres ut korte jernstolper, såkalte pullerter. Enkelte steder vil det bygges murer og gjerder. Jernstolpene skal være fastmontert, men enkelte steder vil det være mulig å heve og senke dem. Hensikten er å sørge for bedre kontroll med hvem som kommer inn på eiendommen.

– Det er viktig å påpeke at Slottsparken fortsatt er åpen. Vi ønsker definitivt ikke å stenge folk ute, tvert imot. Vi ønsker å invitere folk inn, sier sikkerhetssjef Lars Ivar Frøystad.

Treg start

I tillegg til de ordinære overføringene til Kongehuset på rundt 200 millioner kroner årlig, har regjeringen bevilget flere titalls millioner kroner til terrorsikring siden 2014. En stor andel av pengene er blitt stående ubrukt. Slottet medga overfor NTB i fjor at sikringsarbeidet gikk tregt i startfasen, men at det da hadde fått god framdrift.

Tiltakene som skal gjennomføres, er i samsvar med anbefalingene i en sikkerhetsanalyse Politidirektoratet gjorde på oppdrag fra Justisdepartementet etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011.

Stort prosjekt

Bakgrunnen er behovet for økt sikkerhet rundt private og offentlige bygg og virksomheter med høy nasjonal- eller symbolverdi etter terrorhandlingene.

– Dette er et stort og omfattende prosjekt. Prosjektet kom i gang med sikkerhetsvurderingen i overgangen 2011/2012. Analysen som danner grunnlaget for det videre arbeidet, var ferdigstilt i desember 2015, sier Frøystad.

Målet er å være ferdig med sikkerhetstiltakene i 2021.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært