Meny

Voldsforsker: Ungdom kan bli påvirket av gangster-rap

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror ikke Arbeiderpartiets Jan Bøhler er opplest på forskningen, men mener han er inne på noe når han trekker fram rapmusikk som en negativ kilde til påvirkning for utsatt ungdom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er ikke i tvil om at rapmusikk kan påvirke ungdom negativ. Hun avfeier Trine Skei Grandes (V) kritikk av Jan Bøhler (Ap).

– Det Trine Skei Grande sier, stemmer ikke med forskningen. Det er godt dokumentert at ungdom kan bli negativt påvirket av gangster-rap, sier Bjørnebekk til Dagsavisen.

Uttalelsen kommer etter at Venstre-lederen nylig gikk hardt ut mot Jan Bøhlers uttalelser om at gangster-rap kan påvirke de mest utsatte ungdommene.

– Dette er en ekstremt gammeldags tankegang som jeg trodde vi var forbi, svarte Grande.

Bjørnebekk, som jobber ved Politihøgskolens forskningsavdeling, er imidlertid klokkeklar i sin dom: Det er Bøhler som har rett.

– I trøblete grupper som er fascinert av vold, ser man eksempler på at de ser disse gangster-rap-videoene om igjen og om igjen. Det kan gi automatiske tanker og bevegelser som de tar i bruk, for eksempel hvis det er noen kampsportbevegelser i videoene.

Aktuelt:  Kulturministeren refser Bøhler for hiphop-utspill

Voldsforskeren har selv intervjuet ungdommer som utfører vold, og sier hun i disse samtalene har sett fenomenet tydelig.

Hun viser også til studien «How Fantasy Becomes Reality» av psykologen Karen Dill. Bjørnebekk sier den viser hvordan enkelte kan bli fascinert av å se på fantasi og at dette for noen i neste omgang blir en realitet. Voldsforskeren legger samtidig til at «vanlig ungdom som ikke har en voldelig og problematisk atferd i utgangspunktet», ikke blir påvirket.

Aktuelt:  Hiphop-låt ble gangster-bråk

Populært