Ny lov åpner for utenomrettslig kontroll av våpeneiere

Petter Eide (SV) i justiskomiteen er blant tilhengerne av den nye våpenloven, der kravet til varsling i forkant av kontroll av oppbevaring av våpen er tatt ut. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Petter Eide (SV) i justiskomiteen er blant tilhengerne av den nye våpenloven, der kravet til varsling i forkant av kontroll av oppbevaring av våpen er tatt ut. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den nye våpenloven trenger ikke politiet lenger å varsle om kontroll av oppbevaring av våpen. – Helt ubegripelig, mener Norsk Våpeneierforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

500.000 norske våpeneiere risikerer å få politiet på uvarslet besøk etter at ny våpenlov ble vedtatt i Stortinget 8. mars, skriver Nettavisen.

Tidligere har politiet vært nødt til å varsle om slike kontroller 48 timer i forveien.

– Det finnes ikke ord. Det er helt ubegripelig. Vi er prinsipielt uenig i at politiet skal kunne ta seg inn i hjemmene til en halv million nordmenn uten forhåndsvarsel, sier Are Fosjord, formann i Norsk Våpeneierforbund (NV).

Petter Eide (SV) i justiskomiteen sier at kravet om varsling er fjernet for at politiet enklere skal kunne avsløre mislighold dersom det allerede foreligger berettiget mistanke.

Det mener Jenny Klinge (Sp) i samme stortingskomité er feil, fordi politiet allerede har mulighet til å reise uanmeldt hjem til folk dersom det foreligger mistanke om kriminelle forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ordinær våpenkontroll i hjemmene er noe politiet gjennomfører for å sørge for at folk oppbevarer våpen på en ordentlig måte, og på prinsipielt grunnlag mener vi at lovlydige folk skal varsles i forkant.

Senterpartiet foreslo å legge inn i lovteksten at politiet fremdeles skal varsle 48 timer i forveien ved ordinær kontroll. Forslaget ble imidlertid nedstemt.