Meny

Sonja solte seg i 17. mai-glansen

Sola og dronning Sonja skinte om kapp i Oslo på nasjonaldagen. For 50. år på rad vinket dronningen til skolebarna fra slottsbalkongen.

I 1968 sto hun for første gang blant de kongelige og holdt den nå over 100 år gamle tradisjonen i hevd. Den gang het hun Sonja Haraldsen og var nyforlovet med daværende kronprins Harald.

På slottsbalkongen sto også kong Harald og kronprinsfamilien og vinket til barnetoget i Oslo, der 119 skoler deltok med høy flaggføring på tradisjonelt vis.

– Ekstra patriotiske

100-årsjubilanten Østensjø skole fikk æren av å gå først i toget, etterfulgt av 50-årsjubilantene Nordseter og Skøyenåsen.

Store deler av landet kunne også glede seg over godt bunadsvær med sol og ikke altfor mange varmegrader på nasjonaldagen.

I Bergen skapte sol og skyfri himmel en strålende ramme for folkefesten. Som vanlig var statsminister Erna Solberg blant de fremste i toget.

– Det er en spesiell stemning i Bergen 17. mai. Bergenserne er jo ekstra patriotiske, sier hun til VG.

Sikkerhet i høysetet

I år som i fjor var det satt inn ekstra sikkerhetstiltak både i Oslo og en rekke andre byer landet over, trass i nedjustert trusselrisiko fra PST.

I hovedstaden var ruten til barnetoget sperret av med gjerder, busser og politibiler, og det ble innført generell bevæpning av politiet. Feiringen gikk imidlertid helt etter boka, opplyser operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

– Kort fortalt har det gått veldig bra. Vi har ikke hatt noen hendelser som har utfordret oss på sikkerheten, sier han.

Også Bergen, Trondheim og Stavanger hadde skjerpet sikkerheten, og i flere byer ble sentrumsområder sperret av.

En alvorlige hendelse i Oslo var da noen gutter i tenårene skjøt med softgun på Grønland T-banestasjon. Politiet pågrep først tre gutter i 13-årsalderen som akkurat hadde kjøpt en softgun av en gateselger, men slo senere fast at de tre ikke sto bak skytingen. De riktige gjerningspersonene var torsdag ettermiddag ennå ikke funnet, opplyser Gulbrandsen.

Gateselgeren er derimot anmeldt, mens et 30-tall softguns er beslaglagt av politiet.

Ballonger destruert

Også ballongselgerne, som med årene har blitt et vanlig syn 17. mai, hadde nok en mindre god dag. Trass i forbudet i Oslo og oppimot 30 andre kommuner mot gatesalg av heliumballonger på nasjonaldagen, var det likevel noen som prøvde seg. I Oslo og Bærum måtte fem-seks selgere finne seg i at ballongene deres ble konfiskert og destruert.

– Det har ikke vært noe stort fokus fra vår side, men kommer vi over det, så gjøre vi noe med det, sier Gulbrandsen, som innrømmer at det var tilløp til litt ufrivillig komikk da en politibil i Asker måtte kjøre av gårde med en sky av forbudte ballonger over taket.

Se bildet! Her kjører politiet vekk med tidenes luftigste beslag

Operasjonsledere kan også melde om lite fyll og spetakkel i hovedstaden, trass i at Vinmonopolet kunne melde om rekordomsetning 16. mai.

– Men kvelden er ennå ung, sier Gulbrandsen, som oppfordrer folk til å ta det forsiktig.

Hilste på Skaugum

Det var kong Haakon og dronning Maud som i 1906 innstiftet skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen. Skikken har siden vært holdt i hevd, med unntak av 1910, da dronning Mauds far, den britiske kong Edward, døde, og i krigsårene 1940–1944.

Kronprinsfamilien startet dagen tidlig med å hilse på barnetoget på Skaugum allerede klokken 8.15. Alle var iført bunader da de vinket til det passerende barnetoget fra skolene i Asker for 17. gang.

(©NTB)

Populært