Luftambulanse-selskap svartelistet for atomvåpenproduksjon

Et luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Operatøren Babcock Scandinavian Air Ambulance tar over luftambulansetjenesten i Norge i juli 2019. Selskapet eies av Babcock International som også står for produksjon av deler til atomvåpen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Et luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Operatøren Babcock Scandinavian Air Ambulance tar over luftambulansetjenesten i Norge i juli 2019. Selskapet eies av Babcock International som også står for produksjon av deler til atomvåpen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet Babcock International som eier den nye luftambulanse-operatøren i Norge, er svartelistet av Storebrand for produksjon av deler til atomvåpen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har utelukket Babcock International siden 2013 på bakgrunn i deres involvering i produksjon av atomvåpen, opplyser kommunikasjonssjef Harald Martens Holm i Storebrand til VG.

I juni 2017 vant det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten i Norge. Kontrakten starter 1. juli 2019.

Det nye operatørselskapet er et datterselskap av Babcock International.

– Det er åpenbart etisk problematisk å kjøpe livreddende ambulansetjenester fra et selskap som også tilbyr bistand til produksjon av masseødeleggelsesvåpen, sier Arild Hermstad, MDGs nye talsperson.

Les også: Høie advarer mot å skrote kontrakt om luftambulansen

Høie: Ikke noe galt med anbudet om luftambulansen

– Sentrale komponenter til kjernevåpen

Sbanken har satt Babcock International på sin obsliste, blant annet fordi selskapet har en kontrakt med den britiske marinen om kritiske støttefunksjoner for kjernevåpen, ifølge kommunikasjonsdirektør i Sbanken, Leif-Kjartan Bjørsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Babcock leverer også kjernekomponenter til Common Missile Compartment i strategiske ubåter. Vi anser dette som produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen, sier Bjørsvik videre til VG.

Usikkerhet om hva som vil skje med pilotene som i dag er ansatt i selskapet Lufttransport når den nye operatøren overtar, har den siste tiden ført til en tilspisset konflikt i luftambulansetjenesten.