Dommen om ulvejakta faller fredag

Ulveforkjemperne demonstrerte da rettssaken om ulvejakta pågikk i Oslo tingrett i april. De håper retten vil slå fast at myndighetene ikke kan tillate at det skytes så mange ulv som det ble gjort i vinter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ulveforkjemperne demonstrerte da rettssaken om ulvejakta pågikk i Oslo tingrett i april. De håper retten vil slå fast at myndighetene ikke kan tillate at det skytes så mange ulv som det ble gjort i vinter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens naturfond WWF er svært spent på dommen fra Oslo tingrett om lovligheten av ulvejakta i vinter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen faller fredag, og dersom den går i WWFs favør vil det få betydning for hvordan staten forvalter det omstridte rovdyret framover.

– Vi venter spent, er alt miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde vil si til NTB idet avgjørelsens time nærmer seg.

Organisasjonen mener det er blitt skutt for mange ulver i vinter og at omfanget av fellinger truer bestandens overlevelse. WWF mener regjeringen dermed har brutt Grunnlovens miljøparagraf, naturmangfoldloven og den internasjonale Bernkonvensjonen om truede arter.

Regjeringen avviser dette. I retten hevdet regjeringens advokat Elisabeth Stenwig at den norsk-svenske ulvebestanden er blitt så stor at den kan forvaltes, det vil si jaktes på. Hun mener jakta har vært innenfor loven.

28 ulv er skutt i vinter, av en kvote på totalt 45. De to flokkene Julussa og Osdalen, som delvis levde i ulvesonen, er borte. Også en innvandret ulv som kunne tilført den innavlsbefengte sørskandinaviske bestanden friske gener, er skutt.