Runar fanget enormt jordskred på video: – Det så veldig brutalt ut

Et stort jordras mellom Karasjok og Kargiasniemi i Finland ble tilfeldigvis fanget opp av en hobbyfotograf.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg prøvde egentlig å filme bjørn. Så kom det en kar og spurte om jeg hadde hørt om raset som nylig hadde gått. Da jeg filmet skredet med dronen, sa han «oi, det var et mye større skred enn jeg trodde, forteller Balto til TV 2.

I videoen kan man se det store krateret som skredet har etterlatt seg. Skredmassene stoppet bare 20 meter fra riksvei 92 mellom Karasjok og Kargiasniemi i Finland.

Hobbyfotografen, som bor i et område med stor bjørnetetthet, ble selv overrasket da han fikk se sine egne dronebilder fra rasområdet.

– Raset har slukt enormt med trær i området. Det hele så veldig brutalt ut, sier Balto til NRK.

Les også: Regjeringen refses for manglende midler mot flom

Gult varsel

Faren for jordskred har vært overhengende flere steder i Norge den siste tiden med gult varsel for hele Finnmark, Troms, Telemark og deler av Østlandet.

Foto: Skjermdump fra Facebook
Foto: Skjermdump fra Facebook

Ifølge varsom.no innebærer gult varsel en utfordrende situasjon som krever oppfølging og som kan medføre skredhendelser, lokale oversvømmelser og erosjonsskader. Dette skyldes blant annet raskt økende vannføring i bekker og småelver, isgang, is i bekke- og elveløp samt tele.

Statens vegvesen har nå skredområdet i Finnmark under observasjon.

– Det er ganske stort, men vi vurderer situasjonen foreløpig til å være stabil, sier prosjektleder for drift og vedlikehold i Finnmark i Statens vegvesen, Kurt Mørk Eriksen, til NRK.

Les også: Flere veier måtte stenges på Østlandet av flom

Vil nå flomnivået i 2013

På Østlandet er det nå spesielt fokus på vannstanden i Glomma- og Drammensvassdraget.

Ifølge vakthavende hydrolog på Flomvarslingen i NVE, Knut Ola Aamodt, er det ventet at kulminasjonsvannstanden i Mjøsa vil nå opp mot nivået den fikk under flommen i 2013.

I Øyeren er vannstanden onsdag omkring kulminasjon, og vannføringen i Glomma oppstrøms Øyeren er nå svakt avtagende. Også i Tyrifjorden og Randsfjorden stiger vannstanden fortsatt svakt, her ventes kulminasjon på gult nivå.

Ber publikum varsle

Flyfoto av flomutsatte Frognerstrand camping i Årnes ved Glomma lørdag der NVE varslet flomfaren på rødt nivå 12. mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Flyfoto av flomutsatte Frognerstrand camping i Årnes ved Glomma lørdag der NVE varslet flomfaren på rødt nivå 12. mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lukene ved Svanfoss, som regulerer vann ut av Mjøsa har etter pålegg fra NVE stått helt åpne i hele vår slik at Mjøsa har blitt maksimalt tappet ned.

Ifølge jordskredvarslingen i NVE kan erosjon langs vassdrag og rask senkning av vannstanden etter flom føre til mindre utglidninger langs vassdrag.

– Dersom man ser slike hendelser i områder med marine avsetninger, spesielt hvor det er kartlagt kvikkleire, er det viktig å varsle kommunens beredskapsansvarlig, sier Graziella Devoli ifølge varsom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden