Tiltale: Utga seg for å være politimann – lurte 25 jenter til å kle av seg

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha forledet 25 unge jenter til å kle av seg i videosamtaler på nettet. Ofte skal han ha utgitt seg for å være politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentene var alle i alderen 12-16 år da de ble utsatt for nettovergrepene, ifølge tiltalen.

Overgrepene skal ha pågått over flere år, helt fram til mannen ble varetektsfengslet i juni i fjor. Tiltalen som nå er tatt ut mot ham, er svært omfattende og inkluderer en rekke ulike seksuallovbrudd. Totalt 30 jenter står som fornærmede i saken.

Samtalene mannen har hatt med de fornærmede, har foregått på chattetjenesten Omegle, der personer over 13 år kan møte fremmede mennesker på nett. Ved trusler har han også tvunget noen av jentene til å fortsette samtalen på Skype.

Seksuelle handlinger

I de fleste tilfellene har mannen, ifølge tiltalen, utgitt seg for å være politimann og truet med å varsle jentenes foreldre og i noen tilfeller også barnevernet.

Han skal også ha utgitt seg for å være en homofil personlig trener og tilbudt seg å lage treningsprogram tilpasset jentene, dersom de viste ham hvordan kroppen deres så ut.

En av jentene har mannen lurt til å gjennomføre handlinger som svarer til seksuell omgang, mener påtalemyndigheten. Dermed er mannen også tiltalt for straffelovens bestemmelse om seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Tok skjermdumper

Mannen er dessuten tiltalt for å ha produsert bilder som seksualiserer barn. Det har han gjort ved å ta skjermdumper av tolv identifiserte og flere uidentifiserte avkledde jenter, ifølge tiltalen.

Fire av jentene skal tiltalte ha truet med å publisere bildene offentlig dersom de ikke fortsatte samtalene med ham.

Den tiltalte mannen skal ha spurt mange av jentene om de ønsket å se penisen hans, og ifølge tiltalen har han også vist den fram ved fire anledninger. Han skal også ha onanert mens en 14 år gammel jente så på.

Politiet advarer

Da politiet i en pressemelding i september opplyste at mannen var siktet for nettovergrepene, gikk de ut med råd til ungdom som bruker Omegle.

I en Youtube-video bruker politiet saken som skrekkeksempel for hvor galt det kan gå.

– Det finnes flere som ham der ute. Derfor har vi noen råd vi gjerne vil dele med dere, sier en politikvinne i videoen.

– Vær forsiktig når du snakker med fremmede på internett og sosiale medier. Ikke oppgi informasjon om deg selv til fremmede. Ikke del bilder eller video med fremmede. Ikke del insta eller snapen din heller. Og til slutt, ta kontakt med politiet hvis du tror du har blitt lurt eller utnyttet.

Saken er berammet for Kongsberg og Eiker tingrett 15. oktober. Mannen er også tiltalt for oppbevaring av ulike dopingmidler.

Personvernpolicy