Flertall for mitokondriedonasjon på Stortinget

Kvinner som bærer på mitokondriesykdommer, kan på sikt få hjelp for å unngå at barna blir rammet av alvorlige lidelser. Stortinget tillater donasjon av noen få gener, men det tar tid før behandlingen kan tilbys i Norge, ifølge Ap. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kvinner som bærer på mitokondriesykdommer, kan på sikt få hjelp for å unngå at barna blir rammet av alvorlige lidelser. Stortinget tillater donasjon av noen få gener, men det tar tid før behandlingen kan tilbys i Norge, ifølge Ap. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stortinget går inn for å tillate mitokondriedonasjon og åpner dermed for at barn kan bli født med DNA fra tre personer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet, Frp og SV sikrer flertall for den omstridte behandlingen i forbindelse med behandlingen av bioteknologiloven.

– Metoden innebærer at man tar noen friske, få, men uhyre viktige celler fra et donoregg og erstatter syke celler i mors egg. Fagfolkene kaller mitokondriene «batteriene våre», og når de svikter, oppstår brutale sykdommer i de energikrevende organene våre som hjerte, nervesystem eller muskler, sier helsepolitisk talskvinne Ingvild Kjerkol (Ap).

Mitokondriesykdommer kan i verste fall være dødelige. De kan medføre svelge- og pustevansker, døvhet, blindhet, kreft, diabetes, svekket muskelkraft eller hjerte-, nyre- og leversvikt.

– At vi nå får en behandling som kan bidra til at bærere av mitokondriesykdommer kan oppleve å få friske barn uten å frykte å miste dem altfor tidlig, er fantastisk, sier Kjerkol.

Det vil ta tid før man kan tilby behandling på norsk jord, ifølge Kjerkol, men hun mener det er riktig at Norge skal være med å utvikle en behandling som kan berge barn fra lidelse og for tidlig død.

De folkevalgte går også inn for å tillate eggdonasjon så vel som assistert befruktning for kvinner i forbindelse med behandlingen av bioteknologiloven. Etter at Høyre landet på å si ja til disse behandlingstilbudene på landsmøtet i april, er det bare Senterpartiet og Kristelig Folkeparti som er imot.

Bioteknologirådet er imot

Til forskjell fra eggdonasjon, er mitokondriedonasjon ikke støttet av Bioteknologirådet. Flertallet i rådet mener det mangler kunnskap og at det er flere usikkerhetsmomenter ved behandlingen.

Høyre, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti deler rådets bekymring, går det fram av merknadene fra helse- og omsorgskomiteens behandling av saken. De fire partiene mener det er etisk problematisk å åpne for behandling som fører til at barn får DNA fra mer enn to personer. De viser også til at man heller ikke har oversikt over hvilke konsekvenser det vil få dersom de donerte mitokondriene fungerer dårlig sammen med DNA fra mors cellekjerne.

– Fortsatt min sønn

Leder Anne Hansen i Mitokondrieforeningen i Norge sier imidlertid at hun er svært takknemlig for at Ap har engasjert seg i saken. Hun avviser at man med metoden lager barn tre foreldre, og påpeker at cellekjernen der de arvelige egenskapene ligger, ikke blir berørt. Ved mitokondriedonasjon bytter man ut 37 av 21.000 celler i eggets ytre lag.

– Hadde min sønn blitt født etter slik behandling, ville han fortsatt vært like mye min sønn, men uten denne forferdelige sykdommen, sier hun.

Det første barnet som ble født etter mitokondriedonasjon, kom til verden i Mexico i 2016. Storbritannia åpnet for mitokondriedonasjon for tre år siden, og det ventes at de første barna vil bli født der i løpet av 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden