36 friske millioner til HV i revidert 

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) varsler friske millioner til Heimevernet i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) varsler friske millioner til Heimevernet i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Titalls millioner til utstyr, øving og trening i Heimevernet. Slik følger regjeringen i revidert budsjett opp HV-delen av landmaktsamtalen fra i fjor høst. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som legges fram tirsdag, styrkes HV med 2.000 soldater. Det kommer 25 millioner kroner til moderne våpen og utstyr og 11 millioner til øving og trening i nord.

– Dette er en oppstart på kvalitetsreformen i Heimevernet, som får moderne bekledning og utstyr. HV-soldater får nå samme våpen som Hæren, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB.

Han sier ekstra øving legges inn for HV-16 i Troms.

For å ivareta vakthold og sikring av objekter i kystsonen vil regjeringen kjøpe kommersielle småbåter og maritimt markerings- og sperremateriell.

– Dermed vil HV blant annet kunne beskytte allierte fartøyer som ankommer norske havner. Småbåtene vil også kunne brukes til å sette inn patruljer i strandsonen og til etterforsyning av disse, sier Bakke-Jensen.

I tillegg vil det være et system for rekvirering av sivile fartøy på plass i 2019, som ved behov kan benyttes til å løse oppdrag i kystsonen.

Styrking av HV var en del av avtalen om landmakten de fire ikke-sosialistiske partiene i fjor inngikk med Arbeiderpartiet. Regjeringen får der beskjed om å sikre at HV har «40.000 soldater inkludert områdestruktur og innsatsstyrker» og om å gjennomføre en kvalitetsreform i HV.

Regjeringen skal i revidert budsjett også følge opp punkter om dedikert helikopterstøtte til Hæren, komme med en sak om lån eller innleie av stridsvogner som er tilgjengelige fra 2019, og legge fram en plan for å være stilt opp med mer på Skjold i Indre Troms, hvor 2. bataljon holder til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært