Fortsatt ingen enighet i NRK-meklingen

En streik kan gå ut over NRKs 17. mai-sendinger. Fra venstre: Reporter Dennis Vareide, radioprogramleder Pål Plassen, radioprogramleder Hege Holm, TV-programleder Haddy N'jie og kommentator Noman Mubashir, som etter planen skal gi TV-seere og radiolyttere inntrykk fra hele landet på NRK 17. mai. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
En streik kan gå ut over NRKs 17. mai-sendinger. Fra venstre: Reporter Dennis Vareide, radioprogramleder Pål Plassen, radioprogramleder Hege Holm, TV-programleder Haddy N'jie og kommentator Noman Mubashir, som etter planen skal gi TV-seere og radiolyttere inntrykk fra hele landet på NRK 17. mai. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kort tid før meklingsfristen går ut er det fortsatt ingen enighet om lønnsoppgjøret i NRK. Over 2.300 ansatte står klare til å gå ut i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristen går ut ved midnatt, og skulle det bli streik kan den gå ut over både nyhets- og sportssendingene samt 17. mai-sendingen.

Mekler Torkjell Nesheim sier til TV 2 at det er en «konstruktiv dialog» mellom partene.

– Det er for tidlig å si noe om utfallet. Fristutløpet er ved midnatt, og det er det vi forholder oss til, sier han.

Norsk Journalistlag (NJ) står klar til å ta ut hele 1.700 redaksjonelt ansatte, først og fremst journalister, i streik hvis det ikke blir oppnådd enighet om årets lønnsoppgjør. I tillegg har LO Stat varslet streikeuttak for 614 av sine medlemmer i NRK hvis ikke forhandlingsmotparten, Spekter, kommer med et tilbud som er vesentlig bedre enn det som lå på bordet idet meklingen tok til mandag formiddag.

Mekler trolig på overtid

Selv om fristen for å komme til enighet går ut ved midnatt natt til tirsdag, er det ikke uvanlig at slike meklinger pågår i flere timer på overtid hvis partene fortsatt har noe å snakke sammen om, og meklingsmannen ser muligheter for enighet selv om fristen er passert.

I tillegg til økt lønn, krever NJ lønnsmessig likebehandling av tilkallingsvikarer, samt at NRK følger opp sine ansatte og sørger for oppdatert kompetanse.

En NRK-streik vil trolig få store og umiddelbare konsekvenser. Direktesendt radio og TV, nyhetssendingene, nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett er blant tjenestene som kommer til å bli rammet.

– Det kommer til å merkes. Først og fremst på nyheter og sport vil det merkes veldig godt, sier nestleder Hege Fagerheim i NRK-journalistens fagforening NRKJ til TV 2.

Hun legger også til at de er bekymret for 17. mai-sendingen. Samtidig er hun klar på at streikeviljen er stor blant NRK-ansatte i hele landet.

– Vi er veldig klare for å ta den fighten som vi føler at vi må, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden