Bunadsopprør foran 17. mai

Kronprins Haakon i Asker-bunad, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby i bunader fra Vest-Agder og hunden Milly Kakao hilser på barnetoget utenfor Skaugum 17. mai i fjor.
Kronprins Haakon i Asker-bunad, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby i bunader fra Vest-Agder og hunden Milly Kakao hilser på barnetoget utenfor Skaugum 17. mai i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Siri Sveen Haaland startet Bunadspolitiet i vår for å mobilisere norske bunadstilvirkere til kamp mot utflagging av bunadsøm, har debatten rast om hvorvidt det er ok at norske nasjonaldrakter produseres rimeligere i utlandet. Bunadspolitiets Facebookside koker med harmdirrende innlegg fra folk som oppmuntrer alle som kan sy bunader om å ta tilbake bunadshistorien til egne distrikt.

Facebook-storm

Ett av stridstemaene er Aksel Waldemar-bunaden, en festdrakt fra Gudbrandsdalen, laget av Aksel Waldemar for snart 100 år siden. Heimen har sittet på rettighetene men har nå sluttet å selge materialpakker på denne drakten, slik at de som ønsker en slik må kjøpe en konfeksjonssydd drakt fra Kina.

«Det er helt uaktuelt for meg å kjøpe en kinabrodert bunad når jeg er så heldig å ha en mor som gjør det. Dessuten vil affeksjonsverdien for jentene mine være langt større med en bunad sydd av mormor. Er jo ganske ille da, at folk som min mor, som har vært med å holdt dette Håndverket levende i over 30 år nå ikke skal få kjøpt materialpakker og at vi heller må kjøpe produkter brodert i Kina? Er dette fornuftig Heimen Husfliden?» skriver en trebarnsmor på Facebook.

Her er noen flere av av utfallene på Facebook:

«Det er helt uaktuelt for meg å kjøpe en kinabrodert bunad når jeg er så heldig å ha en mor som gjør det. Dessuten vil affeksjonsverdien for jentene mine være langt større med en bunad sydd av mormor.»

«Helt uforståelig. Bevar norsk tradisjonshåndtverk her til lands.»

«Helt tragisk og fullstendig uforståelig! Med mindre penger er langt viktigere enn interessen for det de driver med.»

«Jeg har alltid sett opp til Husfliden for at de er så flinke til å bevare norske tradisjoner og norsk håndverk, og så er alt bare humbug? Jeg har ikke ord for hvor skuffet jeg er.»

«Vi er flere som gjerne vil sy denne bunaden, da vi mener den bør syes i Norge. Personlig synes jeg ikke den er Norsk når den er sendt til nevnte steder for brodering. Jeg vet om personer som broderer bunaden her i Norge.»

Les også: Stakk i strid

Kapasitetsspørsmål

Aksel Waldemar Johannessen var en av ildsjelene som drev fram Heimen Husflid i Oslo sammen med kona Anna Johannessen og Hulda Garborg. «De startet opp denne bedriften for å produsere materialpakker av bunader, slik at folk kunne sy dem selv. Hulda Garborg mente at en bunad skulle være mest mulig norsk og helst bli sydd av brukeren selv. Hvordan kan dere gå så langt bort fra grunntankene til de som etablerte bedriften deres? Vi søker svar og ønsker å få Aksel Waldemar-bunaden hjem igjen.» skriver Bunadspolitiet på sin Facebookside.

– Dette er et spørsmål om kapasitet. Man må skille mellom de som driver hobbyvirksomhet og vi som driver profesjonelt med 40 tilvirkere som skal ha tarifflønn. For oss er det ikke faglig eller økonomisk mulig å drive en bedrift som produserer klær kun i Norge i dag, sier Hilde Øya hos Heimen i Oslo. Hun sier Aksel Waldemar-bunaden er lite etterspurt.

– Derfor har vi valgt å ikke lenger tilby materialpakker, og heller sette produksjonen av den ut når det er aktuelt. På den måten håper vi å kunne bevare designet, for vi har sett tidligere når vi har vært «snille» og imøtekommende og solgt materialpakker at de har blitt kjøpt opp og kopiert. Ved å slutte å selge materialpakker håper vi å bevare originaldesignet til Aksel Waldemar Johannessen, sier Hilde Øye fra Heimen.

– Hva tenker du om at folk sier de selv kommer til å kopiere den?

– Det kan de selvsagt gjøre, men jeg vil håpe at folk har såpass god forretningsetikk at de ikke gjør det, sier Hilde Øya.

– Kan du forstå at det provoserer mange at de ikke får sy bunad fra eget distrikt?

– Jeg kan forstå at de kan se det slik. Men som sagt er dette vurderinger vi gjør en gang i året med alle bunadene våre, for å se på hva som er lønnsomt.

– Betyr det at dere kan begynne å selge materialpakker til Aksel Waldemar-bunaden igjen dersom etterspørselen blir stor nok?

– Det betyr det, ja.

Les også: Marit har snart sydd 100 bunader

Kunne ikke sy om

Har man en bunad som er sydd i utlandet kan omsøm bli en utfordring. Det fikk Tor Erik Aakerlund erfare med sin Nordlandsbunad.

– Jeg hadde gått ned i vekt og trengte å få bunaden sydd om. Jeg tok kontakt med Heimen der jeg hadde kjøpt bunaden, men fikk avslag og beskjed om at herrebunader kunne ikke systua ta. Men hos Sidserk systue fikk jeg god hjelp. Da jeg kom for å hente bunaden fortalte Siri Sveen Haaland meg at den var sydd i Estland. Jeg har ikke noe imot at folk syr bunader i Estland, men ville ønsket at dette var noe de opplyste om når man kjøper bunaden. Når du handler på Heimen går du ut fra at du kjøper norskprodusert, sier Tor Erik Aakerlund.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ønsker merking

På Heimens hjemmesider står det merket hvor bunadene sys, men Siri Sveen Haaland mener at det ikke er nok. Derfor har hun foreslått at alle bunader skal merkes med hvor de er sydd.

– Jeg tror at det å få merke klær med opprinnelsesland og stoffkvalitet vil oppklare en hel del for kunden. En ufaglært klarer ikke se de rimelige løsningene og hvilke komplekse detaljer som mangler i en bunad som er produsert i utlandet, sier Sveen Haaland til Dagsavisen. Hilde Øya på Heimen er prinsipielt enig i at bunader kan merkes.

– Jeg er absolutt for det, men det bør gjelde alle type klær, ikke bare bunader, sier Hilde Øya.

Trosser Heimen: – Jeg kommer til å kopiere bunaden

Trine Marie Hovind mener Heimen ødelegger for norske håndverkere.

Trine Marie Hovind fra Gudbrandsdalen synes det er forkastelig at Heimen ikke bare flagger ut søm, men også nekter norske håndverkere muligheten til å sy de bunadene de ønsker.

– Jeg har lang erfaring i å sy bunader, og det er ikke noe problem for meg å kopiere en Aksel Waldemar-bunad. Og det kommer jeg til å gjøre dersom jeg ikke får kjøpt de materialpakkene jeg trenger. Vi har tilgang på de originale stoffene og broderigarnet, så det er bare å sette igang, sier Hovind til Dagsavisen.

Oppsøkte butikken

Hovind jobber som bunadtilvirker på Tretten i Gudbrandsdalen, det distriktet som Aksel Waldemar-bunaden kommer fra. Hun har ved flere anledninger kontaktet Heimen med spørsmål om hvorfor de ikke lenger selger materialpakker med mønster til nettopp denne bunaden. Til slutt dro hun til butikken i Oslo for å få svar.

– Den blir ikke promotert og Husfliden på Lillehammer vil ikke forhandle den. Så jeg kontaktet Heimen i Oslo på mail uten å få svar. Til slutt dro jeg fysisk til butikken og spurte. Jeg ville se dem i øynene når de sa at jeg ikke fikk kjøpe materialpakka. Men i butikken ble jeg nærmest hysjet ned da jeg spurte hvorfor de ikke solgte materialpakker til Aksel Waldemarbunaden. Og fikk beskjed om at nei, den blir kun solgt som ferdig konfeksjonsvare – brodert i Kina og montert i Estland. At de måtte si det var tydeligvis ubehagelig, sier Hovind.

Les også: Bunadssøm settes ut til lavkostland som Kina, Thailand og Estland

– Ta arven tilbake

Hun er opprørt over at noen nekter henne å sy en nasjonaldrakt med opphav fra nettopp hennes eget hjemsted.

– Ja, jeg er forbannet! Det provoserer noe innmari. Heimen ble i sin tid opprettet for å verne om de norske tradisjonene. At de isteden sender kulturarven vår til Kina – verdens største kopieringsmarked når det gjelder konfeksjon – og sier at det er for å forhindre kopiering er rett og slett forkastelig. Jeg kan sy bunad og det er ingen sak for meg å kopiere en Aksel Waldemarbunad om jeg ikke får kjøpt materialpakken. Så det kommer jeg til å gjøre, og jeg oppfordrer at også andre som opplever slikt gjør det samme. Det er på høy tid å ta arven vår tilbake. Slutt å ødelegg for norske håndverkere! Sier en rasende Trine Marie Hovind.

Les også: – Stadig flere gir bunaden en personlig vri

Saken er først publisert i Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere
Siste nytt
23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere
Populært