Styreleder Marianne Telle i Helse Nord trekker seg 

Pilotmangel har satt luftambulansetjenesten i en vanskelig situasjon. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Pilotmangel har satt luftambulansetjenesten i en vanskelig situasjon. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Styreleder Marianne Telle i Helse Nord trekker seg og helseregionens styre innkalles til ekstraordinært møte om luftambulansen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marianne Telle erklærte seg forrige mandag inhabil, etter at det ble kjent at rekrutteringsselskapet hun er direktør for, har en avtale med Babcock. Nå trekker hun seg altså som styreleder for Helse Nord.

Styrets nestleder Inger Lise Strøm overtar som styreleder inntil videre.

– Ikke påvirket prosessen

Helseminister Bent Høie (H) sier han har snakket med Telle, som for tiden er sykmeldt.

– Hun har meddelt meg at hun ønsker å trekke seg som styreleder av hensyn til Helse Nord RHF og resten av styrets mulighet til å lede helseregionen i denne krevende perioden. Det er et ønske som jeg respekterer. Marianne Telle har ledet styret i Helse Nord gjennom svært krevende tider, og jeg er takknemlig for den jobben hun har gjort, sier Høie.

Helseministeren understreker at det ikke er kommet fram noen opplysninger som tilsier at Marianne Telle har deltatt i anskaffelsesprosessen på en slik måte at det har påvirket prosessen, eller fått informasjon som har gitt henne fordeler i hennes lederstilling.

Usikkerheten rundt tjenesten fortsetter imidlertid inn i en ny uke. Mandag morgen var bare fem av ni ambulansefly i beredskap, men fra kveldsskiftet skulle sju fly være i beredskap.

– Alvorlig situasjon

Styret i Helse Nord er tirsdag innkalt til hastemøte, skriver Nord24.no. Administrerende direktør i helseforetaket Lars Vorland skriver i innkallingen at det er en alvorlig og utfordrende situasjon i ambulanseflyberedskapen.

Luftambulansetjenesten opplyser til NTB at det jobbes med å lære opp og klargjøre nye piloter for ambulanseflyging, og at bemanningen og beredskapen først vil være normal i juni. Kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik forteller at den reduserte bemanningen skyldes at flere flygere har fått seg nye jobber og forlatt Lufttransport etter at Babcock vant anbudet. Det britiskeide selskapet skal ta over 1. juli neste år.

Flere tiltak er satt inn for å avhjelpe situasjonen. Blant annet er to av Forsvaret helikoptre i Banak og Kirkenes satt inn i døgnberedskap, og det jobbes med å klargjøre ett av Babcocks svenske fly til å gå inn i fullverdig ambulansetjeneste. Det vurderes også fortløpende å leie inn flere fly fra Sverige for å fylle hull i beredskapen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden