Flomfaren ytterligere nedgradert i deler av Østlandet

Video: Se dronefoto fra flommen på Østlandet.

NVE holder fortsatt høy beredskap etter de siste dagenes flomhendelser, men har nedgradert flomfaren i deler av Buskerud, Oppland og Hedmark til gult nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannføringen flere steder på Østlandet er i ferd med å kulminere der flommen har vært verst. De fleste elvene har nå nådd toppunktet, sier vakthavende hydrolog Knut Olav Aamodt i NVE til NRK.

– Det vil være store vannføringer i noen dager, men de fleste stedene i elvene har det kulminert, bortsett fra i nedre deler av Glomma der det fortsatt er stor vannføring. I Mjøsa vil vannstanden fortsette å stige den nærmeste tiden, sier hydrologen.

Vannstanden stiger fortsatt i Øyeren, Glomma, Tyrifjorden og Randsfjorden. I Mjøsa venter NVE at flomtoppen nås 20. mai.

– Vi har oversikt over situasjonen og det virker som at det er gjort de mest optimale løsningene. Vi har også klart å minimere skadene, sier Aamodt.

NVEs varsel for Glomma ble natt til søndag nedgradert til oransje nivå på grunn av mindre nedbør og snøsmelting enn ventet. Ved 11-tiden ble farenivået ytterligere nedgradert til gult. Det er også gult farenivå for Gudbrandsdalslågen, og nedre deler av Drammensvassdraget.

Riksvei 3 mellom Rena og Koppang ble fredag stengt på grunn av store vannmengder over veien. Etter en ny vurdering klokken 12.30, ble veien igjen åpnet for trafikk.

E6 ved Fåvang er nå åpen, men flere steder har Vegvesenet satt ned fartsgrensen.

Fremdeles er flere veier stengt. Riksvei 2 ved Kongsvinger stengt på strekningen Nordhov-Roderud. Samtidig er E16 mellom Kløfta og Masterud stengt.

Les også:

Glomma stiger raskere enn antatt, flere er blitt evakuert

Flere veier stengt på Østlandet av flom

Riksvei 3 gjennom Østerdalen stengt i Stor-Elvdal

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden