Utnyttet norsk kvinne til prostitusjon

Oslo Tingrett. Illustrasjonsfoto.
Oslo Tingrett. Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Æ klare ikke være her ett døgn til. Dæm e grusom», skrev den fortvilte kvinnen til sin fostermor i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag omtalte ABC Nyheter en rystende dom fra Oslo tingrett. En mor på 44 og hennes 23-år gamle sønn ble dømt for å ha tatt to mindreårige jenter med til Oslo og presset dem til å jobbe som lommetyver.

Dette er én av 44 fellende dommer etter at forbudet mot menneskehandel ble innført i 2003.

Menneskehandel

Siden lovenedringen i 2003 har det vært 44 rettskraftige dommer. 80 prosent av sakene gjelder utnyttelse til prostitusjon eller seksuelle tjenester.

De siste fem årene har det vært 23 rettskraftige saker med 53 ofre. 70 prosent av ofrene er kvinner (37 personer).

38 personer er dømt for menneskehandel. 80 prosent av dem er menn (30 personer).

I 15 av de 23 sakene er alle ofrene fra Europa. I fem saker kommer de fra Afrika og i to fra Asia (for ett offer er ikke nasjonal tilhørighet oppgitt).

I hele 20 saker er de dømte fra Europa, hvorav åtte er norske og i ti saker fra Balkan.

I de øvrige sakene er den skyldige fra USA, Afrika og Asia.

En annen norsk sak fra 2017 om menneskehandel handler om en mann fra Øst-Finnmark (født i 1976), som unytter en norsk kvinne til prostitusjon mot amfetamin og penger, samt mishandler en annen kvinne over to ulike tidsrom.

«Kom å hent mæ please»

Volden starter allerede i 2007 mot den sistnevnte (og begynner på nytt igjen i 2013), mens den førstnevnte kvinnen utsettes for vold og og fornedring fra 2010 til 2012.

Det er utnyttelsen i perioden 2010 til 2012 som omfattes av straffelovens paragrafer om menneskehandel.

«Æ e redd, ikke send mæ mld Kom å hent mæ please. Æ klare ikke være her ett døgn til. Dæm e grusom», skrev den fortvilte kvinnen til sin fostermor i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da hadde hun blitt utnyttet og mishandlet i to år av mannen, som var 36 år gammel på dette tidspunktet. Det er særlig en annen mann som leverer narkotika for å utnytte henne seksuelt. I retten nekter han å forklare seg fordi et vitnemål ville kunne brukes mot ham i en straffesak om omsetning av narkotika.

Disse to mennene setter dosene på henne, og det er 36-åringen som gjør opp mot 100 slike avtaler med den andre mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: To voksne ble dømt for å ha utnyttet to unge jenter. Her har jentene akkurat rundlurt busspassasjerer i Oslo:

Satt sprøyter på

«Hun ante ikke hvor mye som var i sprøytene, men hun mente dosene måtte være kraftige i det hun kunne føle seg helt 'kokt'», heter det i dommen.

Politiet blir koblet inn i saken etter at søsteren henter henne etter den fortvilte meldingen. Da pågripes 36-åringen for en kort periode, men deretter blir saken liggende uten at noe skjer i hele 18 måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen etterforskes senere for en rekke andre forhold, men saken kommer altså opp for domstolen først etter seks år. Dette tjener til hans fordel, for det trekkes fra ett år og åtte måneder fra den ubetingede straffen han idømmes.

Etter at Hålogaland lagmannsrett avviste hans forsøk på anke i februar, er han dømt til tre år og ti måneder i fengsel. I tingretten ble han også dømt til å betale de to kvinnene henholdsvis 250.000 og 120.000 kroner i erstatning, men denne siden av saken er ennå ikke avgjort.