Stenger av Mjøsa og Glomma for å begrense flommen

Video: Onsdag ble deler av E16 stengt som følge av flom. Nå stenges blant annet Glomma av for å unngå storflom.

Mjøsa og Glomma skal stenges av etter tur for å unngå at Sarpsborg og Fredrikstad blir rammet av storflom. Flomtoppen er ventet i løpet av helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alt vannet skal gjennom Øyeren, så først tapper vi ekstra i Øyeren for å få ut vannet. Så håper vi på å få ut mye av Glomma-vannet gjennom Øyeren, mens vi holder igjen i Mjøsa. Og så slipper vi opp ifra Mjøsa til slutt, sier NVE-direktør Per Sanderud til NRK.

NVE varsler om flom på rødt nivå i øvre deler av Oppland og Buskerud og deler av Hedmark fra lørdag morgen. Vannføringen i Glomma ved Elverum har sunket marginalt natt til lørdag. I Mjøsa stiger imidlertid vannet fortsatt.

Vannføringen synkende i Glomma – økende i Trysil

Flomfaren ble hevet til rødt nivå i Glomma ned til Elverum i Hedmark natt til lørdag. Vannføringen har siden sunket i området, men det er ventet at flommen med tiden vil gå helt ned til starten av Vorma i Akershus.

– Vannføringen ved Elverum synker så marginalt at det knapt er merkbart, sier hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Inger Karin Engen til NTB.

– Det vil nok ta tid før den snudde vannføringen der gjør seg gjeldende i Norsfoss, Skarnes og lenger sørover mot Akershus.

(Saken fortsetter under)

Flyfoto av flomområder på Østlandet lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Flyfoto av flomområder på Østlandet lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere strømbrudd

I Elverum var rundt 107 husholdninger strømløse lørdag etter at en høyspentmast falt ned på grunn av flommen i Glomma, skriver Østlendingen.

Også i Våler var kunder uten strøm som følge av en høyspentfeil lørdag morgen. Antallet berørte var oppe i 383 klokken ved 5-tiden, men de fleste har nå fått tilbake strømmen.

Vannføringen ved Gudbrandsdalslågen, Mjøsa og Nybergsund i Trysil har imidlertid økt. I Trysil er det stor usikkerhet knyttet til hvor mye snø som er igjen, men det ventes flomtopp under 2014-nivået.

I Mjøsa regner NVE med en topp så sent som i 18. mai. Bare fra fredag morgen til lørdag morgen økte vannstanden i Mjøsa med en halv meter.

(Saken fortsetter under)

E6 ved Fåvang i Gudbandsdalen er nå stengt for personbiler. Foto: Statens vegvesen
E6 ved Fåvang i Gudbandsdalen er nå stengt for personbiler. Foto: Statens vegvesen

Ottavannet synker

Fredag kveld meldte Sel kommune at vannstanden i Gudbrandsdalslågen hadde nådd toppen og gått litt ned. Samtidig fortsatte Ottaelven å stige noe.

Lørdag morgen opplyser varaordfører Lene Jevnheim i Sel at vannet i Otta har trukket seg noe tilbake og at dette merkes i sentrum, skriver Gudbrandsdølen.

I Nedre Eiker i Buskerud er mannskaper klare til å rykke ut på kort varsel i helgen dersom vannstanden i elva øker. Vannføringen i Mjøndalen er stigende og NVE anslår at flomtopp vil inntreffe i midten av neste uke.

Les også: Flere veier stengt på Østlandet av flom

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden