Se dronevideo av de enorme vannmassene:Flomfaren nedgradert i deler av Glomma

Video: Se dronebilder fra flomområder på Østlandet. NVE varslet lørdag om flomfare på rødt nivå.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vann flommer over jorder, veier og campingplasser på Østlandet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE har nedgradert flomfaren ved Glomma ned til og med samløpet ved Vorma i Akershus til oransje nivå. I Trysil-området er farenivået fortsatt rødt.

«Flommen har nå kulminert i Glomma ved Elverum og i Gudbrandsdalslågen ved Losna nær rødt nivå, og vannstanden er på vei ned. Vannstanden i Mjøsa stiger raskt», heter det i en pressemelding publisert på Varsom.no klokka 17.10.

– Vannføringen er i ferd med å kulminere der flommen har vært verst, men øker nå i de nedre delene av vassdragene, sier vakthavende hydrolog i NVE, Elise Trondsen, i pressemeldingen.

Den kommer etter at farenivået for Glomma ned til og med samløpet ved Vorma i Akershus ble nedgradert til oransje nivå. Det samme farenivået gjelder lørdag ettermiddag for Drammenselva og øvre deler av Oppland og Buskerud.

Regulerer Glomma og Mjøsa

Vannføringen ved Mjøsa og Nybergsund i Trysil har imidlertid økt. I Trysil er det stor usikkerhet knyttet til hvor mye snø som er igjen, og dermed også til hvordan situasjonen vil utvikle seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Mjøsa regner NVE med en flomtopp så sent som i 18. mai. Bare fra fredag morgen til lørdag morgen økte vannstanden i Mjøsa med en halv meter. Mjøsa og Glomma skal reguleres etter tur for å unngå at Sarpsborg og Fredrikstad blir rammet av storflom.

– Alt vannet skal gjennom Øyeren, så først tapper vi ekstra i Øyeren for å få ut vannet. Så håper vi på å få ut mye av Glomma-vannet gjennom Øyeren, mens vi holder igjen i Mjøsa. Og så slipper vi opp ifra Mjøsa til slutt, sier NVE-direktør Per Sanderud til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld meldte Sel kommune at vannstanden i Gudbrandsdalslågen hadde nådd toppen og gått litt ned. Samtidig fortsatte Ottaelva å stige noe.

Lørdag morgen opplyste varaordfører Lene Jevnheim i Sel at vannet i Otta har trukket seg noe tilbake og at dette merkes i sentrum, skriver Gudbrandsdølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Flyfoto av flomområder på Østlandet lørdag der NVE varsler flomfaren på rødt nivå. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Flyfoto av flomområder på Østlandet lørdag der NVE varsler flomfaren på rødt nivå. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stengte veier

Vannet stenger flere veier. E6 ved Fåvang ble lørdag stengt for personbiler. Personbiltrafikken vil bli omdirigert via mindre fylkesveier ikke egnet for tungtransport.

I tillegg er riksvei 2 ved Kongsvinger stengt på strekningen Nordhov-Roderud.

Fra før av er riksvei 3 i Østerdalen og E16 mellom Kongsvinger og Digeren stengt. Veien kommer til å gjenåpnes tidligst søndag.

– Det står fortsatt vann i veibanen, og veikroppen er så bløt at vi umulig kan sette på trafikk nå. Da vil veien bli ødelagt, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Hedmark, Aud M. Riseng.

Til sammen sju fylkesveier var lørdag ettermiddag stengt i Hedmark, mens fire fylkesveier var stengt i Oppland.

Flere strømbrudd

I Elverum var rundt 107 husholdninger strømløse lørdag etter at en høyspentmast falt ned på grunn av flommen i Glomma, skriver Østlendingen. På ettermiddagen fikk husstandene strømmen tilbake igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Våler var kunder uten strøm som følge av en høyspentfeil lørdag morgen. Antallet berørte var oppe i 383 klokken ved 5-tiden, men de fleste har nå fått tilbake strømmen.

Samtidig ble elleve eldre beboere på Hov bofellesskap i Hedmark evakuert på grunn av flommen i området. Flomvannet sto ved portene til innkjørselen under evakueringen. Beboerne ble evakuert ved 7-tiden lørdag morgen, skriver Glåmdalen. De eldre beboerne skal til dagsenteret på Langelandhjemmet.

I Nedre Eiker i Buskerud er mannskaper klare til å rykke ut på kort varsel i helgen dersom vannstanden i elva øker. Kommunen har også satt opp flomsikringer flere steder. Vannføringen i Mjøndalen er stigende og NVE anslår at flomtopp vil inntreffe i midten av neste uke.

– Vi starter nå ved 12-tiden å legge ut flomsikring flere steder i kommunen. Blant annet på Sandstranda og ved Hatten barnehage i Mjøndalen, sa ordfører Bent Inge Bye til Drammens Tidende tidligere i dag.