Frykter store ødeleggelserVannet stiger mange steder på Østlandet: NVE oppgraderer farevarslet til rødt

Video: Se dronebilder fra flomrammede Hedmark.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snøsmelting og regn har ført til stor vannstand langs Glomma, Trysilelva og Gudbrandsdalslågen. NVE hever farenivået til høyeste nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen ligger under vann ved kjøpesenteret Amfi. Nå risikerer man at vannet flommer inn hovedinngangen til kjøpesenteret, melder NRK.

– Vi demmer opp med sandvoller for å holde vannet unna i inngangspartiet på kjøpesentret, forteller Thomas Høglien til kanalen.

Gudbrandsdølen Dagningen melder at deler av sentrum av Otta er under vann.

Jordras

På vestsiden av Lalmsvatnet mellom Vågåmo og Otta gikk det i løpet av natten et jordras. Politiet i Innlandet opplyser at varslinger blir foretatt og ytterligere undersøkelser iverksatt utover formiddagen.

– Det har kommet vann inn i en kjeller, men dette er foreløpig udramatisk. Vi har varslet kommunen som håndterer dette videre. Ellers har vi bare fått melding om en hendelse som kan knyttes til flom og økt vannstand. Det dreier seg om vann over veien på Koppang, sier operasjonsleder Per Solberg i Innlandet politidistrikt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På fylkesvei 212 i Buskerud førte flom til at Liodden bru i Nes måtte stenges fredag morgen like ved påkjøringen til riksvei 7. Drammensvassdraget hadde steget så mye at en hel sykkelvei langs bredden i Mjøndalen lå godt under vann, skriver Drammens Tidende.

Rødt farenivå

I torsdagens flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ligger store deler av Østlandet på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået.

Fredag varsler NVE om varslingsgrad fire for flomvarsling, som er det mest alvorlige nivået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden», heter det i farevarselet.

Varselet gjelder deler av Hedmark, Oppland og Buskerud. Det gjelder Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget, samt deler av vassdragene i Hallingdal og Valdres.

Det er første gang i 2018 at NVE bruke varslingsgrad fire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skalaen for flomvarsel

Aktsomhetsnivå rødt (4)

Ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, krever tett oppfølging og kan medføre store skader.

Svært mange skredhendelser; flere kan få store konsekvenser.

Omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur. Gjentaksintervallet er mer enn 50 år.

Aktsomhetsnivå oransje (3)

Alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader.

Mange skredhendelser; noen kan få store konsekvenser.

Omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Gjentaksintervallet er mer enn 5 år.

Aktsomhetsnivå gult (2)

Utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt.

Noen skredhendelser; enkelte store hendelser kan forekomme.

Lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader pga. raskt økende vannføring i bekker/småelver, isgang, is i bekke-/elveløp, tele etc.

Spesielt stor vannføring/vannstand i forhold til hva som er normalt for årstiden.

Vannføring tett oppunder oransje nivå.

Aktsomhetsnivå grønt (1)

Generelt trygge forhold.

Kilde: Varsom.no

Årsaken til den økte vannstanden er snøsmelting på grunn av varmen, i tillegg til regn.

Varsom.no anbefaler å følge med på varsler og ber folk sikre verdier som biler og campingvogner som står i nærheten av elver og bekker.

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø. Dette vil også gjelde de store vassdragene, heter det i varselet.

Torsdag ble det meldt om over 40 millimeter nedbør i Hordaland og Rogaland, og det var ventet at det kraftige regnværet i vest ville bevege seg østover torsdag og fredag.

– Alvorlig situasjon

NVE advarer særlig om vannstanden i mindre elver og bekker.

– Dette er en alvorlig situasjon, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i NVE til NRK.

Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig var det så mye overvann i Nesbyen i Buskerud at man kunne kjøre vannski, melder VG. Deler av Nesflata og det meste av markedsplassen på Nesbyen lå under vann etter at Hallingdalselva steg kraftig utover ettermiddagen, meldte avisa Hallingdølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også lengst nord i landet volder vannet problemer. Sivilforsvaret måtte torsdag kveld rykke ut for å bistå Sør-Varanger kommune med å pumpe vann ut av flere bygninger på Bjørnevatn. Pumpingen pågikk gjennom hele natt til fredag.

Frykter støre ødeleggelser

Forsikringsselskapene har allerede fått flere meldinger om flomskader, og ber folk flytte biler, campingvogner og dyre gjenstander.

– Vi følger utviklingen tett og har allerede mottatt de første telefonene om flomskader. Vi har satt skadeapparatet i beredskap for å kunne håndtere et stort antall henvendelser om nødvendig, sier skadesjef Inge Oksvik i forsikringsselskapet If.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den økende vannføringen i vassdrag på Østlandet gjør risikoen for vannskader stor for både bedrifter, gårdsbruk, butikker og private boliger. Alle bes nå å gjøre det de kan for å minimere risikoen for skader.

– Dersom det er fare for at vann kan trenge inn i boligen, flytt gjenstander og verdisaker opp i etasjene. Tenk også over om biler og campingvogner bør settes i trygghet et annet sted. Dersom du står i parkeringsgarasje som kan bli full av vann, flytt bilen før det er for sent, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Samtidig melder SpareBank 1 Forsikring at det har vært unormalt kaldt mange steder i vinter, og at de venter å få inn mange skader som skyldes frost og snøsmelting utover sommeren. I begynnelsen av mai er det meldt flere frostskader for 2018 enn i 2015, 2016 og 2017 til sammen.

– Frost er én årsak, men det er slitasje og gamle rør og vannsystemer som har forårsaket flest vannskader de siste årene, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

SE VIDEO: Dronebilder fra flomrammede Hedmark