VG: FSB mener E-tjenesten mottok informasjon fra Arkhangelsk

Frode Berg sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
Frode Berg sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russisk sikkerhetspoliti (FSB) mener en russer med tilgang til landets statshemmeligheter sendte informasjon til norsk E-tjeneste fra Arkhangelsk, ifølge VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske sikkerhetsmyndigheter slår fast at informasjonen som Frode Berg hevder å ha mottatt på vegne av Norges hemmelige tjenester, ble postlagt fra den russiske byen, skriver avisen.

En russer med navn V. A. Zemljakov skal ved flere tilfeller ha postlagt konvolutter med hemmeligstemplet informasjon herfra. FSB hevder konvoluttene var oppført med russiske adresser som norsk etterretning bruker, ifølge VG.

De skal ha inneholdt informasjon om den russiske marinens atomubåter ved skipsreparasjonssenteret Zvjozdotsjka i Severodvinsk. FSB hevder det var Berg som ga russeren oppdragene. Det er foreløpig uklart om Zemljakov selv hadde direkte tilgang til informasjonen.

Ola Kaldager, tidligere sjef for E14 i den norske E-tjenesten, sier til avisen at det virker naturlig at Berg og hans russiske kontakt brukte intern postgang framfor å sende informasjon til og fra Norge. Kaldager er ikke overrasket over at russerne kan ha sittet på detaljert informasjon om operasjonene som Berg var involvert i.

– Jeg tar for gitt at de har hatt fysisk spaning på ham, både i Russland og i Norge, sier han.

Berg ble pågrepet i Moskva i desember med 3.000 euro i kontanter i to konvolutter. Han er anklaget for å ha forsøkt å anskaffe hemmelige dokumenter om den russiske flåten og er siktet for spionasje.

Berg nekter skyld, selv om han har medgitt å ha utført et oppdrag for E-tjenesten. Han har forklart at han ikke visste hvilke instruksjoner som fantes i konvoluttene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden