Wara møtt av hardkjør om luftambulanse og beredskap

VIDEO: Se Wara svare for seg om helseberedskapen i Nord-Norge her. 

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) fikk en rekke spørsmål om helseberedskapen i Nord-Norge i Stortinget, men henviste til helseministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet ville ha svar på hvor fornøyd Wara er med helseberedskapen i Nord-Norge for øyeblikket.

– I disse dager opplever vi en situasjon der ambulanseflyene i Nord-Norge blir satt på bakken etter en nærmest skandaløs anbudsrunde. Beredskapsmessig er dette svært alvorlig. Risikoen for at noen ikke får den hjelpen de trenger, er stor, sa Sps Marit Arnstad i den muntlige spørretimen.

– Hvordan ser statsråden på den totale beredskapen i Norge og særlig på den situasjonen som har oppstått i Nord-Norge når luftambulansen i perioder i praksis ikke fungerer? spurte hun.

Wara viste til at ansvaret for luftambulansetjenesten tilhører en annen minister, nemlig helseminister Bent Høie (H).

– Jeg er helt sikker på at vi tar situasjonen på det største alvor. Jeg vet at han jobber kontinuerlig med situasjonen, sa Wara.

– Det er ikke riktig for meg å gå nærmere inn på den situasjonen som har oppstått i Nord-Norge de siste ukene.

Se video av utspørringen øverst i saken.

Justisministeren avviste at det snakk om noen ansvarspulverisering i saken. Statsråden la samtidig til at ingen fra regjeringen har sagt at man er fornøyd med helseberedskapen i Nord-Norge.

– Jeg har ikke opplevd at helseministeren prøver å skyve dette ansvaret over på en annen minister. Det som er beredskapsministerens ansvar på dette området, er å sørge for totalberedskapen.

Her kan du se programmet for onsdagens spørretime

Avslutter samarbeid

Onsdag ble det også kjent at Babcock, som skal levere luftambulansetjenester i Norge fra neste sommer, og rekrutteringsbyrået Bedriftskompetanse avslutter samarbeidet.

Samarbeidet avsluttes med umiddelbar virkning, opplyser Babcock Scandinavian AirAmbulance og Bedriftskompetanse AS i en pressemelding.

Bakgrunnen for beslutningen er at Helse Nords styreleder Marianne Telle mandag erklærte seg inhabil på grunn av bindingene hun har til Babcock som administrerende direktør i rekrutteringsbyrået, skriver Nordlys.

Luftambulanseselskapet Babcock har avsluttet samarbeidet med rekrutteringsbyrået Bedriftskompetanse AS der styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, er administrerende direktør. På bildet et luftambulansefly fra selskapet Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Lufttransport tapte anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten fra neste år. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Luftambulanseselskapet Babcock har avsluttet samarbeidet med rekrutteringsbyrået Bedriftskompetanse AS der styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, er administrerende direktør. På bildet et luftambulansefly fra selskapet Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Lufttransport tapte anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten fra neste år. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Sammen med direktør i Bedriftskompetanse AS, Marianne Telle, har vi nå besluttet å avslutte vårt samarbeid. Telle understreker at hun ikke på noe tidspunkt hadde innsyn i anbudsprosessen, og derfor ikke har vært medvirkende til utfallet av konkurransen. Når hun nå velger å erklære seg inhabil på bakgrunn av situasjonen som har oppstått, forholder vi oss til det. Vi har derfor blitt enige med Bedriftskompetanse AS om å avslutte vårt samarbeid, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock.

Aktuelt: Moxnes: – Dette er en nasjonal skandale

Politisk storm

Ifølge Dagens Næringsliv vurderte ikke Luftambulansetjenesten og Sykehusinnkjøp Telles habilitet da saken ble behandlet i fjor. Habilitetsspørsmålet gjorde at SV tirsdag krevde at Telle trekker seg som følge av krisen i luftambulansetjenesten. Også Sp mener Telle bør fratre, om enn ikke permanent.

Samme dag kom både Ap, Sp og SV med støtte til kravet fra Rødt om at luftambulansekontrakten brytes og at man heller forlenger avtalen med Lufttransport på ubestemt tid, skriver VG. Først tirsdag om en uke vil det bli klart om KrF sikrer flertall for forslaget om å annullere anbudet.

Helseminister Bent Høie (H) har imidlertid advart opposisjonen på Stortinget mot å presse fram en oppsigelse av avtalen.

Aktuelt: Helse Nord-styreleders habilitet ble aldri vurdert

Billigere

Det var i juni i fjor det ble klart at britiskeide Babcock vant anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten i Norge. Kontrakten starter 1. juli 2019 og går til 2025 med mulig forlengelse til 2030. Selskapet driver i tillegg luftambulansetjenesten i Sverige og Finland.

Det er blitt kjent at Babcocks anbud skal ha vært om lag 47 millioner kroner billigere i året enn tilbudet fra Lufttransport.

De rundt 110 ansatte i Lufttransport har reagert på at Babcock tilbyr færre piloter i turnus og færre reservefly, noe de mener truer jobbsikkerheten. Ettersom det ikke ble stilt krav til virksomhetsovertakelse i anbudet, må pilotene søke på sin egen stilling når Babcock overtar tjenesten.

Bakgrunn: Tromsø-ordfører vil ha gransking av luftambulansekrisen

Bonusglipp

Fagforeningen Norsk Flygerforbund og Babcock SAA har forhandlet om overføring av pilotene, men disse brøt sammen i april. Mandag ble det kjent at pilotene i Lufttransport i forhandlingene ble tilbudt 40.000 kroner i årsbonus dersom de ikke melder seg syke i løpet av et arbeidsår. Det var en glipp og det ville gått på bekostning av flysikkerheten om pilotene føler seg presset til å fly, innrømmer Babcock.

– Dette punktet ble spilt inn i forhandlingene med Norsk Flygerforbund av en nyansatt HR-medarbeider uten bransjekunnskap, sier Babcocks direktør Marius Hansen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden