Helse Nord-styreleders habilitet ble aldri vurdert

Se video: Følg spørretimen fra Stortinget direkte her.

Luftambulansetjenesten sjekket ikke Helse Nord-styreleder Marianne Telles habilitet. – Dette er virkelig ille, sier Lufttransport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagens Næringsliv vurderte ikke Luftambulansetjenesten og Sykehusinnkjøp Telles habilitet da saken ble behandlet i fjor. Det får administrerende direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport til å reagere kraftig.

Han sier selskapet leverte inn en klage da Lufttransport tapte den offentlige kontrakten til Babcock SAA.

– Den eneste grunnen til at vi ikke forfulgte saken, var at vi trodde at habiliteten var vurdert, sier Wilhelmsen.

Luftambulansekrisen vil også bli tema i onsdagens spørretime fra Stortinget. Her kan du se programmet

– Ingen påvirkning

Telle er til daglig direktør i rekrutteringsselskapet Bedriftskompetanse, som har inngått en kontrakt om rekruttering av piloter med Babcock SAA. Hun er også styreleder i Helse Nord som har ansvaret for driften av seks av Lufttransports ni ambulansefly.

Telle avviser at hun som styreleder i Helse Nord hadde noen påvirkning på hvem som vant milliardkontrakten om ambulanseflyginger eller at hun kunne få vite detaljer om prosessen. Hun sier også det ble gjort habilitetsvurderinger.

Bakgrunn: Tromsø-ordfører vil ha gransking av luftambulansekrisen

Krav fra Rødt

Tirsdag kom SV med krav om at Telle trekker seg som følge av krisen i luftambulansetjenesten. Også Sp mener Telle bør fratre, om enn ikke permanent.

Samtidig kom både Ap, Sp og SV tirsdag med støtte til kravet fra Rødt om at luftambulansekontrakten brytes og at man heller forlenger avtalen med Lufttransport på ubestemt tid, ifølge VG. Først tirsdag om en uke vil det bli klart om KrF sikrer flertall for Rødts forslag om å annullere anbudet.

Aktuelt: Moxnes: – Dette er en nasjonal skandale

Høie advarer

Helseminister Bent Høie (H) advarer opposisjonen mot å presse fram en oppsigelse av avtalen.

– Vil de virkelig tvinge helseforetakene til å si opp kontrakter med store juridiske og økonomiske konsekvenser, spør Høie gjennom VG.

– Problemet her er ikke den nye leverandøren, men at den nåværende leverandøren ikke leverer på den gjeldende avtalen. Bakgrunnen for det er vel kjent, og det er helsetjenestens ansvar å håndtere denne krevende situasjonen.

Høie skal tirsdag neste uke redegjøre for saken i Stortinget.

Bakgrunn: Luftambulansekrisen i nord bekymrer Høie

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden