Dømt til ti års fengsel for vold og mishandling av samboere:– Noe av det styggeste jeg har vært borti

Statsadvokat Guro Hansson Bull var aktor i saken mot den domfelte 30-åringen.
Statsadvokat Guro Hansson Bull var aktor i saken mot den domfelte 30-åringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann (30) fra Østlandet er dømt til ti års fengsel for mishandling og vold mot to tidligere samboere. Han er også dømt for flere voldtekter av en av kvinnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ble han dømt til å betale nesten 700.000 i erstatning til de to kvinnene, samt at han ble ilagt besøksforbud på fem år.

Det kommer frem i en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett. 30-åringen anket i fjor dommen etter at han i Oslo tingrett ble dømt til ni års fengsel.

Under ankesaken, som gikk over tre uker i mars, forklarte en 26 år gammel kvinne hvordan hun ble voldtatt og utsatt for hyppig og omfattende vold mens hun bodde med mannen.

I retten forklarte kvinnen at 30-åringen ofte var sint og at hun flere ganger i uken ble slått eller utsatt for vold fra sommeren 2015 til vinteren 2017. 26-åringen ble bedt om å sminke over blåmerker på kroppen og i ansiktet, hvis ikke påla han henne å være hjemme fra jobb.

Voldtatt på sykehus

Bistandsadvokat Jorun Seegaard Dahlberg forteller at de to kvinnene er preget. Foto: Advokatene Tørresby, Seegaard Dahlberg & Sandvand
Bistandsadvokat Jorun Seegaard Dahlberg forteller at de to kvinnene er preget. Foto: Advokatene Tørresby, Seegaard Dahlberg & Sandvand

– Begge de fornærmede trodde at de skulle dø og har tenkt at det kanskje var like greit. Denne saken er noe av det styggeste jeg har vært borti. Det har vært massiv og grov vold hele tiden over lang tid, sier advokat Jorun Seegaard Dahlberg, som var bistandsadvokat for de to kvinnene, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dommen står det også at 26-åringen ble voldtatt flere ganger etter at paret hadde kranglet. En av voldtektene fant sted på et sykehus i forbindelse med at hun var innlagt.

Mannen forklarte at han aldri tvang kvinnen til sex, noe retten ikke festet lit til.

Som følge av hendelsene er 26-åringen diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Hun sliter også med panikkanfall og redsel for å ferdes ute alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble stått under middagene

I den 32 sider lange dommen beskrives det detaljert hvordan hun ble utsatt for vold i hverdagen.

«Voldsbruken kunne være av ulik art. Han kunne slå hodet hennes mot veggen, og han tok ofte kvelertak på henne. Han slo henne også i kroppen og i ansiktet. Han kunne slå med knyttet neve i kjeven hennes, og han slo ofte med knyttet neve på siden av hodet hennes over hårfestet», står det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av voldsepisodene skjedde i forbindelse med at de to spiste middag. Retten mener volden har preg av torturlignende metoder.

«Det vises til tilfellene hvor fornærmede måtte hoppe opp og ned med armer og bein ut til siden og stirre på en flekk på døren, og hvor tiltalte slo henne i magen om hun ikke gjorde dette riktig. Dette kunne pågå i lang tid før tiltalte roet seg ned», står det i dommen.

I starten av januar i fjor valgte 26-åringen å bryte ut av forholdet. I et brev hun skrev til sin far forklarte kvinnen hva hun hadde vært utsatt for. Få dager senere anmeldte hun eks-kjæresten til politiet.

Levde i frykt

Under den samme rettssaken forklarte en 30 år gammel kvinne, som var sammen med mannen fra litt ut i nyåret 2006 til sommeren 2007, at hun ukentlig ble mishandlet.

«Lagmannsretten finner det videre utvilsomt bevist at fornærmede gjennom hele perioden levde i konstant og kontinuerlig frykt for nye voldshendelser, og at hun kontinuerlig var underlagt trusler og tiltaltes kontrollregime», står det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Volden blir omtalt som svært grov og ble utløst av bagateller. Hun ble blant annet slått med balltre og tatt kvelertak på.

«Det hendte han holdt så lenge at hun så «stjerner», står det i dommen.

Kvinnen flyttet til en annen landsdel for å komme seg unna kjæresten. Der levde hun flere år i frykt for at han skulle komme etter henne.

– Stor lettelse

Da politiet i 2017 tok kontakt etter at 26-åringen hadde anmeldt ekskjæresten for mishandling og voldtekt, valgte den 30 år gamle kvinnen å forklare seg.

Aktor Guro Hansson Bull er fornøyd med en streng dom i Borgarting lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Aktor Guro Hansson Bull er fornøyd med en streng dom i Borgarting lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Fornærmede brukte ti år på å glemme det hun ble utsatt for. Hun hadde holdt tett om det som skjedde med henne, og at hun nå blir trodd betyr alt, sier Seegaard Dahlberg.

Advokaten forteller at hennes klienter er fornøyd med å bli trodd i lagmannsretten.

– Det er en så stor lettelse at det nesten ikke kan beskrives. De er begge preget av deres opplevelser med mannen. De er blitt manipulert i forholdet til å tro at det var deres skyld, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kort kommentar sier den domfelte mannens advokat, Ingrid Humerfelt Eckhof, at de nå vil sette seg inn i dommen.

– Min klient fikk dommen forkynt i går. Dommen vil bli nøye gjennomgått og vi vil deretter ta stilling til om han vil anke, sier hun.

– Viktig med streng dom

Statsadvokat Guro Hansson Bull, som var aktor i saken, er fornøyd med rettens avgjørelse.

– Saken er svært alvorlig og omfanget stort. I dommen blir volden som er brukt beskrevet som torturlignende, noe som illustrerer alvoret, sier Hansson Bull til ABC Nyheter.

– Det er viktig at retten tar det på alvor og gir strenge straffer i saker når det gjelder vold i nære relasjoner.

Mannen ble i fjor også dømt for flere voldtekter av den 30 år gamle kvinnen. Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i høst.