Farida-støttegruppen stevner UNE

Farida. (Foto: Privat)
Farida. (Foto: Privat)

Det blir trolig en ny runde i retten om Farida-saken etter at støttegruppen til 12-åringen og familien nå har stevnet UNE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi har i samråd med familien bestemt oss for å stevne UNE for dette nye vedtaket, altså ny runde i rettssystemet», skriver støttegruppa på Facebook mandag morgen ifølge NRK.

Fredag ble det kjent at UNE opprettholder beslutningen om at Farida (12) og familien hennes ikke får komme tilbake til Norge fra Afghanistan.

– Sikkerhetssituasjonen på hjemstedet deres er stabil og har vært det i mange år. Det som skiller saken fra tidligere, er at det nå er flere og tryggere reiseveier mellom Kabul og hjemstedet, sa nemndleder Johan Berg i Utlendingsnemnda (UNE) til NTB fredag.

Bakgrunn: Farida får ikke komme til Norge – støttespillerne raser mot UNE

Nytt vedtak

Etter Høyesterett-vedtaket ble saken sendt tilbake til UNE. Der fattet Berg fredag et nytt vedtak om at det var riktig å trekke tilbake den midlertidige oppholdstillatelsen, uten full nemndbehandling, ifølge Dagbladet.

Flere jurister har reagert på at Berg alene fattet dette vedtaket. Jussprofessor Mads Andenæs sier til Dagbladet ta han tror saken ville fått et annet resultat om det hadde gått til en nemnd.

– Reglene sier at hvis saken ikke reiser noe tvil, så kan den behandles av nemndleder alene. Denne saken byr på vesentlige tvilsspørsmål, og det er galt at den ikke ble avgjort av en nemnd. Det er en alvorlig saksbehandlingsfeil, sier han.

Bakgrunn: Farida (12) vant saken i Høyesterett

– Forverret sikkerhetssituasjon

Tidligere FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, mener sikkerhetsvurderingene UNE har gjort er basert på usikre og feilaktige opplysninger. Han sier situasjonen i Afghanistan er forverret, spesielt de siste månedene.

– Ifølge de opplysninger jeg sitter med var hennes provins Ghazni den som i april hadde de største sivile tapene etter Kabul. En rekke andre kilder gir lignende resultater og viser at UNEs konklusjon ikke holder. Hun tilhører i tillegg den mest utsatte befolkningsgruppen, Hazaraene, sier Eide.

UNE opplyser at de i vedtaket ikke har foretatt en sikkerhetsvurdering av hele provinsen Ghazni, som består av 16 distrikter, men kun av distriktet Jaghuri som Farida og familien kommer fra, samt veiene til dette distriktet.

– Konflikten i landet har ikke berørt dette distriktet siden Talibans fall, og ingen forhold tilsier at den kommer til å gjøre det, sier nemndleder Berg til NRK.

Aktuelt: 390 «oktoberbarn» søkte asyl på nytt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden