Luftambulansekrisen i nord bekymrer Høie

Helseminister Bent Høie (H) prøver å få løst striden rundt luftambulansetjenesten i Nord-Norge.
Helseminister Bent Høie (H) prøver å få løst striden rundt luftambulansetjenesten i Nord-Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– En krevende situasjon, fastslår helseminister Bent Høie (H) om luftambulansetjenesten i nord. Han krever at Helse Nord rydder opp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høie dro lørdag til Bodø og Tromsø for å få førstehånds informasjon om konflikten i luftambulanseberedskapen. En strid mellom selskapet Lufttransport, som i dag drifter luftambulansetjenesten, og det svenske selskapet Babcock SAA, som skal ta over fra juli neste år, har ført til at piloter er blitt sykmeldt og flyene satt på bakken.

– Urovekkende

Høie hadde lørdag møte med både ledelsen og pilotene i Lufttransport. Tilbakemeldingene derfra er urovekkende, mener han.

– De sier at de skal gjøre alt de kan for å levere tjenestene. Men de er veldig klare på at det vil bli vanskelig, og at situasjonen vil bli mer krevende over tid. De ser at de vil få store problemer. Dette er ny informasjon, sier Høie til NTB.

Han har gitt Helse Nord klar beskjed om snarest mulig å komme opp med en plan for hvordan situasjonen skal håndteres.

– Det er de som har det operative ansvaret, sier Høie, som lørdag hadde møter med ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Helse Nord og Nordlandssykehuset. Til NTB sier han at det nå ligger flere forslag på bordet for hvordan saken kan løses.

Les også: Ambulansefly måtte leies fra Sverige – helseministeren ser alvorlig på konflikten

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved UNN mener at situasjonen ikke er under kontroll.

– Dette er en akutt trussel mot liv og helse. Dette er en uholdbar beredskapssituasjon, sier Gilbert.

Satt på bakken

Både i helgen og en uke framover er flere ambulansefly satt på bakken. Ifølge Gilbert har Helse Nord ikke greid å skaffe flytransport til pasienter hele 37 ganger den siste uka, skriver Nordlys.

Høie sier til NTB at hendelsene stort sett dreier seg om forsinkelser.

– Dette har ikke hatt alvorlige konsekvenser for pasientene. Slikt håndterer denne tjenesten hver eneste dag. Men det som nå er utfordrende, er at mange planlagte transporter blir skjøvet på, noe som er veldig belastende for helsetjenesten over tid, sier han.

Luftambulansetjenesten HF, som er ansvarlig for all luftambulanse i landet, valgte torsdag denne uken å leie inn et ambulansefly fra Babcock SAA. Det ble sendt tilbake til Sverige etter ett døgn fordi det ikke var egnet for beredskap i Nord-Norge.

Strid om piloter

Lufttransport har hatt ansvaret for luftambulansetjenesten i Nord-Norge i mer enn 25 år, men tapte mot Babcock SAA da Helse Nord la kontrakten ut på anbud.

Den akutte krisen i tjenesten er en følge av en konflikt mellom de to selskapene om hva som skal skje med pilotene når Babcock SAA overtar. Nylig brøt Babcock SAA forhandlingene med Norsk Flygerforbund om en kollektiv overgang for Lufttransports piloter.

Saken har vakt sterke reaksjoner, og fredag meldte lederen for kommunestyregruppa i Brønnøy Høyre, Synnøve Egeness Lilleli, seg ut av partiet i protest mot Høies håndtering av saken, ifølge VG.

– Dette er en kaotisk og dårlig situasjon med et anbud som aldri skulle vært ute, sier Lilleli, som også er pilot på ambulanseflyet i Brønnøysund.

Administrerende direktør i Babcock, Marius Hansen, sa til NTB før helgen at alle dagens flygere kan søke seg over til selskapet, og at fristen for dette er forlenget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden