Dårlig sikt vanskeliggjør søk etter mann i Barentshavet

Et besetningsmedlem er savnet fra kystvaktskipet Nordkapp i Barentshavet. Foto: Theis Roksvåg Pedersen / Forvarets mediearkiv / NTB scanpix.
Et besetningsmedlem er savnet fra kystvaktskipet Nordkapp i Barentshavet. Foto: Theis Roksvåg Pedersen / Forvarets mediearkiv / NTB scanpix.

Dårlig sikt hindrer søk fra lufta etter et vernepliktig besetningsmedlem på kystvaktskipet Nordkapp. Mannen antas å ha falt over bord i Barentshavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sysselmannens helikopter nummer to blir derfor ikke satt inn, og Kystverkets fly returnerer til fastlandet. Det blir vurdert løpende om endringer i været gjør at det settes inn fly igjen, heter det i en pressemelding fra Hovedredningssentralen lørdag kveld.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) ble varslet om hendelsen like etter klokken 10 lørdag formiddag. Besetningsmedlemmet ble sist sett om bord på fartøyet i 2.30-tiden natt til lørdag, ifølge HRS. Skipet var da 93 kilometer nord-nordvest av Bjørnøya. Siden den tid hadde skipet forflyttet seg 130 kilometer sørøstover, til like øst for Bjørnøya.

– Fartøyet iverksatte mønstring og søk om bord for å gjøre rede for vedkommende. Den vernepliktige var ikke å finne og er antatt falt over bord, opplyser Sjøforsvaret i en pressemelding.

I førstegangstjeneste

Mens HRS melder at den savnede sist ble observert på natten, har Sjøforsvaret opplysninger som tyder på at vedkommende sist ble sett fredag kveld klokken 23.50.

– KV Nordkapp befant seg da nord for Bjørnøya i Barentshavet på en rutinemessig patrulje, opplyser Sjøforsvaret videre.

Kommunikasjonssjef Endre Barane i Sjøforsvaret opplyser til Bergens Tidende og Vesterålen Online at det er en vernepliktig mann som er savnet.

– Den savnede er et mannlig, vernepliktig besetningsmedlem som var om bord som en del av førstegangstjenesten, opplyser Barane til Vesterålen Online.

Omfattende søk

Hovedredningssentralen satte umiddelbart i gang et koordinert søk etter besetningsmedlemmet. Mens KV Nordkapp har søkt langs sin egen rute nordover, har kystvaktfartøyet Barentshav søkt sørover langs ruten.

Fra Svalbard har Sysselmannens helikopter deltatt i søk. Kystverkets fly fra Bodø deltar, og lørdag ettermiddag var et Orion-fly på vei ut fra Andøya. Dessuten er Sysselmannens fartøy Polarsyssel i transitt fra Longyearbyen.

Kystradio Nord har videresendt nødmeldingen, og flere sivile fartøy fra både Norge og Russland har respondert. Hovedredningssentralen opplyser at det er god sikt og gode søkeforhold i området. Både HRS og Sjøforsvaret opplyser at den savnedes nærmeste pårørende er varslet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden