Titusenvis i gang med rydding av strender over hele landet

Strandryddegeneral Malín Jacob fra Hold Norge Rent leder seilasen med S/S Vega som skal farte Norge rundt og rydde søppel. Her fra avreisen fra Oslo i midten av april. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Strandryddegeneral Malín Jacob fra Hold Norge Rent leder seilasen med S/S Vega som skal farte Norge rundt og rydde søppel. Her fra avreisen fra Oslo i midten av april. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den store strandryddedagen ble blåst i gang lørdag. Påmeldte skal fjerne plast, søppel og annet rask fra strender over hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Engasjementet er helt enormt. 45.000 er med på den store strandryddedagen i dag, noe som er mer enn en dobling fra i fjor. Det at vi klarer å mobilisere over 100.000 personer på strender og i annen natur denne uka, viser et stort engasjement, men det har også en praktisk betydning: At det ryddes, viser at det blir bedre, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NTB.

Lørdagens strandryddedag er høydepunktet i strandryddeuka, som avsluttes søndag. Fredag var drøyt 2.300 aksjoner registrert, og målet var å få 100.000 ryddere i sving og å slå fjorårets antall ryddeaksjoner, som endte på 2.845. Lørdag var det klart at antallet ryddere som har meldt seg til aksjonen, var oppe i 103.000, skriver VG.

Les også: Dansk rapport trekker frem plast som mer miljøvennlig enn andre materialer: – Gir inntrykk av at det er fint å bruke plastposer

– Internasjonalt problem

Hovedarrangementet foregår i Haugesund, der Elvestuen åpnet den kollektive ryddeaksjonen på Indre kai lørdag formiddag. Klima- og miljøministeren mener aksjonen er viktig på mange måter. I tillegg til at avfall som har blitt liggende i mange år endelig fjernes, bidrar den også til å få opp folks bevissthet om det globale problemet.

– Dette er kanskje det raskest voksende miljøproblemet vi har internasjonalt, og det er en kjempestor oppgave å snu utviklingen. 8 millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år. Vi må snu utviklingen og sikre at vi har rent hav også i framtiden. For å få til det, må vi mobilisere ikke bare enkeltpersoner, men også lokale organisasjoner og bedrifter, og staten må ta ansvar, sier Elvestuen.

Også statsminister Erna Solberg (H) skal bidra i strandrydding lørdag. Solberg reiste til Fløksand-stranden i Meland kommune nord for Bergen.

Gammelt avfall

Strandryddedagen ble arrangert for første gang i 2011 og har vokst hvert år siden. Aksjonen er en del av en internasjonal dugnad som har pågått i mange år, med utspring i den amerikanske organisasjonen The Ocean Conservancy. Til nå har nærmere ti millioner mennesker i mer enn 150 land deltatt.

I Haugesund var det lagt opp til både folkefest og heving av både et båtvrak og en bil fra Smedasundet midt i byen.

– Der det ikke er ryddet, kan man finne nesten en meter med søppel i dybden. Det er klart dette er ille, men det hjelper å rydde. Mye er gammelt søppel, mye kan komme langveisfra, men vi har også mye lokal forsøpling. Det er en stor oppgave, men det er definitivt sånn at det hjelper å rydde, og det hjelper å begrense bruken av plast og sørge for at den ikke kommer på avveie, sier Elvestuen.

Har våknet opp

Selv om det flyter med søppel mange steder, har statsråden tro på at vi er på rett vei.

– Det er en helt annen situasjon nå enn for bare fem år tilbake i tid. Det viser at det norske folk har våknet opp, erkjent problemet og er villig til å ta tak i det. Vi må nå holde denne motivasjonen og engasjementet oppe, samtidig som vi også må få de politiske beslutningene på plass, slik at vi tar tak i både oppryddingen og får mindre plast på avveie i framtiden, sier Elvestuen, som selv har deltatt i flere ryddeaksjoner denne uka.

– Jeg ryddet langs Akerselva i Oslo tidligere i uka. Jeg var også i Hvervenbukta, men der hadde det vært folk ute tidligere, så det var ikke så mye søppel å finne. Jeg er med hvert år, men det er mange som rydder mye mer enn det jeg gjør. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Venstre-statsråden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden