Politiet ber om videoer og bilder fra brannen i Porsgrunn

Den verneverdige trebygningen som brant i Porsgrunn, huser blant annet Galleri Osebro. Gallerieier Trude Lyng vet ikke hvor mye som kan reddes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den verneverdige trebygningen som brant i Porsgrunn, huser blant annet Galleri Osebro. Gallerieier Trude Lyng vet ikke hvor mye som kan reddes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politiet vil gjerne ha flere videoer og bilder som kan ha blitt tatt av den kraftige brannen i Porsgrunn torsdag kveld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har mottatt en rekke bilder og videoer av brannen, og vi har mannskap til å håndtere tipsmengden, men vi er fortsatt interessert i flere bilder og videoer fra publikum, sier politiadvokat Julie Sandvik i Sørøst politidistrikt til Telemarksavisa.

Flere medier fikk torsdag kveld opplyst at det først ble sett røyk fra loftsetasjen i bygningen. I 21.30-tiden sto flammene opp gjennom taket.

– Man har bilder fra røyk i toppetasjen, men det er for tidlig å si hvor brannen startet. Vi har ingen mistenkte, og det er for tidlig å si hva som er brannårsaken. 13 naboer ble evakuert torsdag og de kan nå flytte hjem igjen, sier Sandvik.

Fredag formiddag var det uklart hvem som først meldte fra om brannen. Et brannmannskap på 70 fra Porsgrunn, Bamble og Skien deltok i slokningsarbeidet, som pågikk til tidlig fredag morgen.

Bakgrunn: Storbrannen i Porsgrunn er slukket

Kunst for millioner

Den verneverdige trebygningen som brant, har adresse Storgata 174, ligger på Osebro i Porsgrunn og er fra 1880-åra. Den huser blant annet Galleri Osebro og Kafé K, og en rekke andre firmaer og privatpersoner.

Varden skriver at kunst for millioner av kroner ble båret ut av branntomta. Gallerieier Trude Lyng vet ikke hvor mye som kan reddes.

– Hele Kunst-Norge er berørt av denne ufattelig triste brannen, og jeg har i hele natt og morgentimene fått støttemeldinger fra fjern og nær, sier Lyng.

I februar kjøpte hun ut de andre eierne av Galleri Osebro, og sier hun hadde store planer for kunstgalleriet.

Skuffer med grafikk, malerier og glasskunst er blitt reddet ut av galleriet.

– Nå blir de fraktet til et lager og blir tørket etter vannskadene fra slokningsarbeidet. Så får vi ta en befaring neste uke med takstmann, sier Lyng.

Hun har forsikringer både for innbo og for kunst som er i galleriet.

Storbrann

Brannvesenet hadde en svært vanskelig jobb med å slukke ilden, og den var på et tidspunkt ute av kontroll. Flammer og røyk sto ut av taket på bygget i flere timer.

– Dette er det vi kaller storbrann. Det var veldig kritisk og dramatisk inntil vi begynte å få kontroll. Brannen hadde utviklet seg mye da vi kom fram, så vi måtte bruke mye materiell og var nesten 70 brannfolk på jobb, sier brannsjef Morten Meen Gallefoss i Porsgrunn til NRK.

Harald Skogen eier bygget der brannen startet. Han beskriver Galleri Osebro som selve perlen.

– Dette er så tragisk at det er helt ubeskrivelig. Det er en bygning fra 1880-årene, verneklasse B. Vi vet jo ennå ikke hvor mye som kan reddes, men den gamle delen er nok allerede tapt. Det er store røykskader og vannskader i hele bygningen, sier huseieren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden