Høie: Samtale og hjelp istedenfor bøter og fengsel for rusavhengige

Helseminister Bent Høie (H) presenterer hovedtrekkene i den nye rusreformen på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) presenterer hovedtrekkene i den nye rusreformen på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Istedenfor fengsler og bøter skal rusavhengige få et skreddersydd hjelpeopplegg, foreslår helseminister Bent Høie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie skal fredag presentere forslaget på helsekonferansen «Leve hele livet» og har satt ned et utvalg som innen 2019 er omme skal finne ut hvordan forslaget kan innføres i Norge.

Det er fortsatt politiet som skal ha ansvar for å hindre bruk av ulovlige rusmidler, men de som blir tatt med narkotika skal istedenfor bøter eller fengselsstraff møte til samtale om avhengigheten. Så skal det lages et skreddersydd opplegg for hver person ut fra denne samtalen.

– Jeg håper vi også blir kvitt stigmatisering som mange rusavhengige møter på grunn av kriminalisering, sier Høie, som foreløpig ikke kan si noe om hva dette vil koste.

Endringen skjer etter modell fra Portugal, som allerede har innført et lignende system.

Det er ikke bare er tunge rusmisbrukere som innlemmes i forslaget. Også personer som blir tatt med små brukerdoser, skal sendes til en samtale.

Han tror det nye systemet også kan hjelpe politiet i deres arbeid.

– Når de som bruker ulovlige rusmidler, skjønner at politiet ikke skal straffe dem, kan de kanskje få et bedre samarbeid med politiet og dermed kan det blir lettere å få tatt bakmennene, mener Høie.