Fly vil ruste på grunn av miljøhensyn på Evenes

Kampflyet F-35 og overvåkingsflyet Poseidon vil få rustskader for 1,4 milliarder kroner på grunn av tidspress i byggingen av den militære flyplassen på Evenes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at Forsvaret ikke får lov til å bruke urea til å avise rullebanen på Evenes, skriver Klassekampen. Stoffet fører til forsuring av vannet og ødeleggelser i økosystemet rundt flyplassen.

Aviform skal brukes, som vil føre til rustskader på flyene og ekstrakostnader på omkring 1,4 milliarder kroner, kommer det fram i en ekstern rapport. Forsvarsbygg sier de har sett på andre alternativer, men tidspress gjør at det ikke blir mulig.

De uavhengige konsulentene i Oslo Economics har kvalitetssikret utbyggingsplanen på Evenes. I sin rapporter hevder de det billigste alternativet er å varme opp rullebanen, som i løpet av 30 år vil spare Forsvaret for over 500 millioner kroner.

Men Forsvarsbygg vil ikke ha en oppvarmet rullebane fordi den snart må stå ferdig. Samme argument brukes mot andre alternative kjemikalier til å avise rullebanen – også i rapporten fra Oslo Economics:

«Dette skyldes at bruk av alternative kjemikalier krever forhåndsgodkjenning og er en prosess som kan ta lang tid», heter det.

Kampflybasen på grensen mellom Nordland og Troms skal senest stå klar i 2022.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden