Brannen i Porsgrunn under kontroll – verdier for millioner er tapt

Video: Storbrann ute av kontroll i Porsgrunn sentrum.
 
Det brenner i trehusbebyggelsen i Storgata i Porsgrunn sentrum. Det er stor fare for spredning, og nabobygg blir evakuert. Foto: Theo Aasland Valen / NTB scanpix
 
Brannen i Porsgrunn har gjort stor skade på trehusbebyggelsen i byen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Brannvesenet har kontroll på den kraftige brannen i den gamle, verneverdige trehusbebyggelsen i Porsgrunn sentrum. 19 personer ble evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbrannen herjet på Osebro, den best bevarte delen av Porsgrunn sentrum, torsdag kveld. Her har det vært drevet handels- og næringsvirksomhet i mange hundre år, samtidig som bydelen også er et av byens eldste boligstrøk.

Store deler av bygningsmassen i bydelen er bevaringsverdig. Det gjelder også den to etasjer høye bygningen som brant. I to tilstøtende fløyer er det flere mindre næringsvirksomheter, som også ble hardt rammet av brannen.

Omkring en halvtime etter midnatt kunne brannvesenet melde om at det hadde fått kontroll på flammene. Brannvesenet vil drive med etterslukking utover natten.

– Det er fortsatt en del sperringer i veier og gater. Det vil det være så lenge etterslukkingen pågår og til politiet er ferdig på stedet, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Det er ikke meldt om personskader ut over noen som har fått i seg litt røyk, opplyser Hunshamar.

Til Varden opplyste brannsjefen at bygningen som huser Galleri Osebro og Kafé K, er totalskadd.

I alt 70 brannfolk fra Porsgrunn, Bamble og Skien ble sendt for å kjempe mot flammene i byen. Også branngruppa til Røde Kors ble sendt til stedet.

Verneverdige bygninger

– Det ser veldig, veldig ille ut. Hele galleriet mitt brenner. Det er ingenting igjen av det, sa daglig leder og innehaver Trude Lyng av Galleri Osebro i bygningen som brenner til NTB.

Hun sto på utsiden og fulgte fortvilet brannvernet kamp mot flammene. I 22-tiden syntes det håpløst å skulle få reddet bygningen fra 1800-tallet.

Til VG sier Lyng er det er kunst for millioner som er tapt.

Bygget som brant, har verneklasse A, hvilket betyr at det er av «nasjonal eller meget stor lokal verdi», ifølge Porsgrunn kommune. Bygningene som ligger nærmest, har «stor lokal verdi» og er «bygninger som er en viktig del av et bygningsmiljø».

Så sent som 22. april i år brant det i et annet gammelt trehus i Storgata i Porsgrunn, ifølge Varden.

Åpne flammer

I 21.30-tiden sto flammene opp av taket på en stor, eldre trebygning. På grunn av stor spredningsfare ble nabobygg i området evakuert for 13 personer, opplyste politiet. Det tallet ble senere økt til 19. Direktesendingen til NRK viste en voldsom røykutvikling, åpne flammer og at det kom røyk også fra taket på en tilstøtende bygning.

– Dette er en historisk del av byen, en unik trehusbebyggelse ved elva. Et fantastisk område hvor det er fullt av liv, sier en sørgmodig Porsgrunn-ordfører, Robin Kåss, til VG.

Storgata og Lilleelvgata ble sperret for ferdsel på grunn av brannen. Politiet ba de mange skuelystne holde seg unna brannområdet.

Røykdykkere inn

Trude Lyng frykter at brannen startet i hennes lokaler.

– Det er ingen som vet hvordan brannen startet, men det kan se ut som om den startet på loftet hos meg. Jeg ble varslet med en telefon om at det ryker fra taket mitt, sier Lyng.

Pål Arvei er kokk på restauranten som ligger i samme bygg, Kafé K, og han forteller til Varden at brannvesenets røykdykkere måtte bryte seg inn i bygget.

– Det var nok ingen til stede i bygget da det begynte å brenne. Vi både hørte og så at røykdykkerne måtte slå inn dørene på bygget, sier Arvei.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden