Frikirke ber 2.300 tidligere elever om unnskyldning

Rolf Ekenes i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn sier det ikke er noen tvil om at kirkens tidligere praksis var veldig beklagelig. Arkivfoto: Rolf Støen / NTB scanpix
Rolf Ekenes i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn sier det ikke er noen tvil om at kirkens tidligere praksis var veldig beklagelig. Arkivfoto: Rolf Støen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) sender nå ut et brev der de beklager overfor 2.300 personer som gikk på frikirkens skoler fra 1955 til 1990.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brevet er en beklagelse for «vanskeligheter knyttet til undervisningen eller forholdene for øvrig på skolen», skriver Dagbladet.

Menigheten har 3.500 medlemmer, hovedsakelig på Østlandet, og driver fem skoler.

DELK var en dypt pietistisk kirke som var svært skrifttro og konservativ. Dans, kortspill, TV og radio var forbudt, det samme var neglelakk og sminke for jentene, som var pålagt å gå i skjørt og ha langt hår i flette. Mye av skoletiden gikk med til pugging av religiøse skrifter som Luthers lille katekisme og Pontoppidans forklaring til katekismen.

«Ingen er tjent med at disse mørke sidene ved DELKs nære historie tildekkes, omskrives eller forties», skriver kirken i brevet.

Hver skoledag ble innledet med 75 minutter med kristendom. Elevene fikk høre om, men ikke lese verkene av Ibsen, Bjørnson og andre «ugudelige» navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kristendom ble for noen forbundet med å mislykkes, med gjensitting og straff. Mobbing, både fra lærere og medelever, har skapt varige sår hos enkelte», heter det blant annet i brevet.

På 90-tallet ble kirken gjort oppmerksom på at mange tidligere elever slet med opplevelsene de hadde hatt på skolen. Derfor trykte de i 1995 et åpent beklagelsesbrev i menighetsbladet Underveis.

– Men det nådde aldri ut til mange av dem som trenger det mest – de som har en negativ innstilling til oss, sier tilsynsmann Rolf Ekenes i DELK til Dagbladet.

Aktuelt: Hver sjette kirke truet av flom og skred – graver kan skylles ut