1. mai i Verdal:Trond Giske: – Vi tapte et valg som vi ikke skulle tape

Tidligere Ap-nestleder Trond Giske holdt hovedtalen i Verdal 1. mai. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Tidligere Ap-nestleder Trond Giske holdt hovedtalen i Verdal 1. mai. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap tapte valget, men ingen vet bedre enn trøndere hvordan man reiser seg igjen etter nederlag, slo tidligere Ap-nestleder Trond Giske fast i sin 1. mai-tale. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tapte et valg i fjor som vi ikke skulle tape. Vi hadde kanskje, som Brann ofte gjør, innkassert seieren litt for tidlig i sesongen, sa Giske i sin tale i industrikommunen Verdal nord i Trøndelag.

– Sosialdemokratier i hele Europa sliter. Det er ingen selvfølge at arbeiderbevegelsen skal styre igjen. Men vi trøndere vet at det går an å komme tilbake etter nederlag og reise seg etter at vi har falt, sa han.

Giske viste til at trønderske sportsprofiler som Marit Bjørgen, Frode Estil og Oddvar Brå har klart nettopp det.

– Ingen er bedre på det enn oss trøndere. Da skal vi ikke lytte til dem som sier vi skal svartmale. Det er drømmen om forandring, optimismen, som forener oss, understreket stortingspolitikeren.

Les også: Støre til angrep på «klassisk Høyre-regjering»

Comeback

Trond Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel. Både partifeller og kommentatorer har reagert på Giskes tilbakekomst i rampelyset, blant annet i en NRK-debatt nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Giske gjorde et slags politisk comeback da han talte på stiftelsesmøtet til Orkdal Ap 10. februar. Han sitter nå i familie- og kulturkomiteen på Stortinget og er blitt Aps mediepolitiske talsperson.

Giske fikk etter tirsdagens tale i Verdal flere spørsmål om sin egen posisjon og comeback på den politiske scenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne dagen bør for meg og alle andre handle om det politiske innholdet. Jeg har feiret 1. mai i 35 år og holdt taler og appeller i 30 av dem. Det gjør jeg også i år og snakker om de visjonene mitt parti og jeg har for det norske samfunnet, sa han til TV 2.

Les også: Giske skal lede fornyingsarbeid i Trøndelag Ap

– Jeg tror at Ap og arbeiderbevegelsen er på sitt sterkeste når vi har et sterkt samhold, et mangfoldig lag som står sammen, sa Trond Giske i sin hovedtale i Verdal 1.mai. Foto: Scanpix
– Jeg tror at Ap og arbeiderbevegelsen er på sitt sterkeste når vi har et sterkt samhold, et mangfoldig lag som står sammen, sa Trond Giske i sin hovedtale i Verdal 1.mai. Foto: Scanpix

Varme og solidaritet

På direkte spørsmål om hvordan han har hatt det personlig etter vrakingen som sentralstyremedlem og nestleder, svarte han:

– Jeg har ikke så mye kommentarer til det i dag. I dag handler det ikke om oss som er politikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 stilte også Giske flere spørsmål om hvordan han opplever den tillitserklæringen det er å bli invitert til Verdal for å holde tale.

– Jeg tror at Ap og arbeiderbevegelsen er på sitt sterkeste når vi har et sterkt samhold, et mangfoldig lag som står sammen, sa Ap-politikeren, før han samtidig la til:

– Jeg opplever en veldig varme og solidaritet fra veldig mange. Det setter jeg stor pris på. Folk jeg har jobbet sammen med i mange tiår.

Les også: Fire av ti mener Ap-ledelsen er svekket uten Giske

Gjenkjennelig

Trond Giske startet dagen med å holde tale på Byåsen arbeiderlags 1. mai-frokost i Trondheim. Deretter gikk turen til Ilen Menighetssenter i samme by.

I talene var det ifølge Aftenposten , som fulgte Giske, et velkjent budskap: Et tydelig Ap må skjerpe profilen og lytte til LO.

Ap-politikeren var innom både skolepolitikk, arbeidslivspolitikk og behovet for å få flere unge menn i jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– La oss få slutt på den mest meningsløse av alle køer i Norge, køen av unge mennesker som vil fullføre fagbrevet sitt, sa Giske.

Ap-politikeren sa også et «klart og tydelig og rungende nei til salg av Norge» og lovte en politikk for å sørge for at Norge også i fremtiden skal være en sterk industrinasjon.

– Optimismen forener oss

– Ingen er bedre på det enn oss trøndere. Da skal vi ikke lytte til dem som sier vi skal svartmale. Det er drømmen om forandring, optimismen som forener oss, understreket stortingspolitikeren.

Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel. Både partifeller og kommentatorer har reagert på Giskes tilbakekomst i rampelyset, blant annet i en NRK-debatt nylig.

– Det har jeg ingen kommentar til, sa Ap-politikeren til Aftenposten tirsdag.