Støre til angrep på «klassisk Høyre-regjering»

Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at flere søsterpartier i Europa opplever krise, men vil ikke snakke om det i eget parti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at flere søsterpartier i Europa opplever krise, men vil ikke snakke om det i eget parti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har nå en regjering som svekker det organiserte arbeidslivet og arbeidstakeres rettigheter, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lovte 1. mai støtte til bedre pensjon for utsatte grupper som deltidsarbeidere, vikarer og ungdom i private bedrifter.

Støre var 1. mai på turné i Hedmark, hvor første stopp var Tørberget samfunnshus ved Trysil.

Ap-lederen peker på at spørsmålet om opptjening fra første krone i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon (OTP) ikke ble løst i tarifforhandlingene.

– Det vil vi ikke godta

– Hvem rammes hardest dersom NHO får viljen sin? Om folk i private bedrifter ikke sikres pensjon fra første krone og første time? De som rammes, er dem med løsest tilknytning til arbeidslivet. De er ungdom, kvinner, folk i små stillinger og de som tjener dårligst, sier han.

– Det er urettferdig – rett og slett. Det vil vi ikke godta. Vi har allerede fremmet forslag i Stortinget. Vi kommer ikke til å gi oss i kampen for en rettferdig pensjon for alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre: Ap skal ikke bli som andre sosialdemokratiske partier i Europa

Støre på turné i Hedmark–Listhaug til Drammen

Får kritikk

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) Foto: NTB scanpix
Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) Foto: NTB scanpix

Høyres Heidi Nordby Lunde kritiserte imidlertid sist uke det hun mener er en utidig omkamp i Stortinget fra Aps side. Forslaget undergraver trepartssamarbeidet i arbeidslivet, mener hun.

Støre avviser kritikken.

– OTP ble i utgangspunktet innført gjennom en lov i Stortinget. Regjeringen har selv utredet endringer i loven på oppfordring fra partene og som en oppfølging av et tidligere oppgjør, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en urettferdighet i arbeidslivet som det tilligger politikken å ta tak i, mener han.

Ap-lederens rundreise i Hedmark på arbeiderbevegelsens store festdag avsluttes på den nylig avdøde Ap-kjempen Odvar Nordlis hjemsted Tangen.

Les også: Enighet i kommuneoppgjøret: – Alle parter kan være stolte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliter tungt

Men Støre og Ap feirer 1. mai mot et dystert bakteppe. Et knusende valgnederlag i fjor høst ble avløst av mye negativ oppmerksomhet omkring flere metoo-saker, som til slutt tvang Trond Giske til å gå av som nestleder i partiet.

Ap har blitt straffet hardt på meningsmålingene som nå viser at partiet har støtte fra under 25 prosent av velgerne. I vår har også saken om Norges tilslutning til EUs energibyrå Acer skapt intern splid i Ap.

For Støre handler alt om å snu utviklingen før kommunevalget neste år.

– Vi skal løfte fram saker som er viktige for folks hverdag og vise at regjeringens skattepolitikk fører til kutt i velferden, sier han.

Støre viser til varsler om svekket barseltilbud, altfor stramme sykehusbudsjetter og frustrasjon over avstand til beslutningene i Stortinget knyttet til alt fra rovdyr til utbygging av bredbånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug: LO og Ap eier ikke 1. mai

– Klassisk Høyre-regjering

Statsminister Erna Solberg (midten) , finansminister Siv Jensen (tv) og kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (midten) , finansminister Siv Jensen (tv) og kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En Støre i 1. mai-modus er ikke i tvil om at Norge nå har en regjering som svekker det organiserte arbeidslivet og arbeidstakeres rettigheter.

– Vi har nå en klassisk Høyre-regjering som fører en politikk som svekker arbeidstakeres rettigheter med mer midlertidighet. Den motsetter seg begrensninger på innleie i arbeidsmarkedet og svekker det organiserte arbeidslivet ved å kutte i fagforeningsfradraget år for år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det organiserte arbeidslivet, som Erna Solberg mener er et konkurransefortrinn for Norge, får ingen støtte og hjelp fra en regjering som snarere er med på å svekke det, mener han.

Støre viser til at organisasjonsgraden er fallende og etterlyser politiske grep for å gjøre noe med trenden.

Les også: Frp-profil hyller «superkapitalisten» Støre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raymond Johansen i strupen på Frp

Partileder Siv Jensen snakker visvas når hun sier Frp er partiet for arbeidsfolk, tordnet Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i sin 1. mai-tale.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) Foto: NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) Foto: NTB scanpix

– Den blåblå regjeringen, med Venstre på slep, vil aldri gjøre kampen for et trygt arbeidsliv til jobb nummer én. Siv Jensen sier nå at Frp er partiet for arbeidsfolk. Det er med respekt å melde rett og slett visvas, sa Johansen på Youngstorget i Oslo.

– Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakeres rettigheter er fasiten etter fem år med Frp i regjering. Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet en oss, sa byrådslederen.

Han viste til at forskjellen mellom høyre- og venstresiden i politikken få steder er så tydelig som i spørsmål om arbeidstakernes rettigheter. Høyresidens mantra er «omstilling» og «fleksibilitet», fremholdt Johansen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men dere, «omstilling» og «fleksibilitet» er egentlig tåkeprat for økt utrygghet og mindre frihet. For når situasjonen er internasjonalt tøff og norske selskaper konkurrerer i det internasjonale markedet, kommer presset på lønninger, helse, miljø, sikkerhet og sosial dumping, sa Ap-veteranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringens nye perlevenner hyllet hverandre

LO-sjefen: Sosial dumping gjør arbeidslivet utrygt

Sosial dumping har blitt det største hinderet for et trygt arbeidsliv, slo LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fast i sin 1. mai-appell i Oslo.

– På byggeplassene her i byen opplever folk at faste, trygge jobber er erstattet av innleie og ringevakter og nulltimerskontrakter, sa han.

«Forby bemanningsbransjen på byggeplasser i Oslofjordområdet», er blant hovedparolene i årets 1. mai-tog i Oslo.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen Foto: NTB scanpix
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen Foto: NTB scanpix

Gabrielsen viste til at sosial dumping ikke bare angår de som blir rammet direkte, men også alle andre arbeidstakere. Han understreket at mange utlendinger som kommer til Norge for å jobbe, blir utnyttet på det groveste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et anstendig arbeidsliv er selve grunnmuren i velferdsstaten. Det handler om tilliten vi har til hverandre i det norske samfunnet. Å rokke ved dette truer det fellesskapet som samfunnet vårt er bygget på. Sosial dumping, innleie og midlertidighet gjør arbeidslivet utrygt, sa LO-sjefen.

Han slo fast at LOs svar på utfordringen om sosial dumping ikke er å stenge grensene, men å heve kravene for hva et trygt arbeidsliv skal være.